вівторок, 15 липня 2008 16:49

Стебла ромашок запарюють в окропі

Автор: фото: Андрій ШМАТОВ
  Квітникарка Лариса Городенюк букети зі стадниці привозить на замовлення. Висушені квіти зберігають яскравий колір увесь рік. Жінка продає рослини у переході метро Льва Толстого у Києві щодня до 21.00
Квітникарка Лариса Городенюк букети зі стадниці привозить на замовлення. Висушені квіти зберігають яскравий колір увесь рік. Жінка продає рослини у переході метро Льва Толстого у Києві щодня до 21.00

52-річна Лариса Горденюк із Василькова, що на Київщині, продає квіти в підземному переході на станції метро Льва Толстого. Перед нею стоять відра з великими ромашками і дрібними трьох видів. Є гвоздики, волошки і левовий зів — квіти бузкового, фіолетового і рожевого кольорів. Букети продає по 5–20 грн.

У родині Горденюків усі жінки квітникарки. 80-річна мати Лариси вирощувала рослини понад 40 років.

— Щоб покропити квіти, прокидаюся о четвертій ранку, ще коли півні не співали, — розповідає Горденюк. — Поливати потрібно вранці, до восьмої години, тоді ромашка швидше достигає, квітки виростають повними. Ромашок у мене п"ять видів.

Садить їх із цибулин. Не викопує і не сушить, як гладіолуси, а залишає в землі. Кожні два-три роки пересаджує.

Жінка удобрює квіти коров"ячим або курячим послідом. Літрову чашку останнього розводить у відрі води. Рослини на продаж збирає до сходу сонця або після заходу.

Аби квітка не обсипалася, стебла зрізаних на 7 см ромашок на кілька хвилин занурює в окріп. Потім можна ставити в холодну воду.

— Якщо хочеш на 1 вересня, наприклад, гарні хризантеми, висаджуєш насіння на одній грядці 1 травня, а другу частину — через два тижні, через три, — пояснює жінка. Вона садить квіти на замовлення під певні дати.

Горденюк дістає з пакета два букети дрібних рослин блакитного, білого, помаранчевого, фіолетового кольорів. Це стадниця, вона не потребує води. Жінка спеціально привезла квіти для знайомого покупця.

— Це однорічна рослина, висаджується навесні, росте до пізньої осені. Навіть узимку стадниця буде такою ж яскравою, як у липні. Ця квітка зберігає колір цілий рік, хоч і не має аромату. Сушать її в кімнаті зрізаним стеблом догори,— говорить продавчиня.

Зараз ви читаєте новину «Стебла ромашок запарюють в окропі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути