понеділок, 10 серпня 2020 07:50

Порічки Рожева перлина родять гронами

Автор: DUBNOSAD.COM.UA
  Порічки Рожева перлина дають близько семи кілограмів ягід з куща. Сорт стійкий до хвороб, заморозків і спеки
Порічки Рожева перлина дають близько семи кілограмів ягід з куща. Сорт стійкий до хвороб, заморозків і спеки

— Хоч би який був сорт порічок, за ним треба доглядати. Краще вибрати екзотичні види. Такі ягоди в торті красивіші й у варенні цікавіші. А як вродить, можна й продати. Посадила порічки Рожева перлина, — розповідає Марина Матвійчук, 42 роки, з міста Броди Львівської області.

Рожева перлина — гібрид червоних і білих сортів. Ягоди рожеві з перламутровим відтінком, нагадують перлини. Дрібні, але солодкі. На кущі ростуть гронами, як у винограду. Дозрівають у середині липня.

— Також вибиваються з решти сортів золотисті порічки, — продовжує. — Вони високі, тому без обрізування не обійтися. Тоді плоди добре освітлюються, провітрюються й дозрівають. На кущі залишаю гілки різного віку, але не старші 7 років. Від них тільки загущення.

Золотисті порічки цвітуть на початку червня. Починають плодоносити на другий рік після посадки. Щосезону врожайність зростає. Ягоди достигають у серпні. Також вирощує смородину сортів Венера й Кишмишна. Вони запилюють одна одну.

— Цього року дощова погода погано вплинула. Кущі стоять із плямистими листками. Якщо лишити, опадуть і врожаю не буде. Так проявляється хвороба антракноз. Швидко розходиться по садку, — каже Марина Матвійчук.

Зриває і спалює пошкоджене листя. Розводить 400 г мідного купоросу у 10 л води. Обробляє кущі порічок і смородини та ґрунт під ними. Після збору ягід знов обприскує рослини розчином 100 г мідного купоросу й 100 г негашеного вапна в 10 л води.

— Також рослини атакує смородинова склівка. У червні її гусінь виїдає серцевину пагонів. Це видно, коли розламати гілки — у них будуть "ходи". Склівка ласа до всіх сортів смородини і порічок. Кущі треба обприскати настоями полину чи хвої.

У літрі води 15 хв. кип'ятить 1 кг трави чи хвої. Розводить настій у відрі води й обробляє рослини.

Від вугільної гнилі кущі обробляють тричі

— Біла плямистість — більша напасть на смородині, ніж склівка. Торік стикнувся уперше. Знищила врожай, — розповідає Ігор Завальний, 60 років, із селища Голованівськ Кіровоградської області. — Листя і плоди вкрилися плямами. Мусив обірвати й спалити.

Від грибка ягоди стали бурі і потріскані, ніби іржаві. Найбільшу шкоду хвороба завдає маточним плантаціям смородини. На них всихають живці.

Смородину обробив фунгіцидом каптан. Кілограм коштує 350 грн. Цей препарат можна застосовувати для захисту всього саду.

— Останні два роки кущі смородини гинуть від вугільної гнилі. Недуга проявляється восени, коли спека спадає і ночі холоднішають. Тепла немає, а кущі сохнуть. Це головна ознака хвороби. Слід восени тричі профілактично обробити препаратом стробі.

Зараз ви читаєте новину «Порічки Рожева перлина родять гронами». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути