Плоди достигають швидше й ростуть більші
— Для гарного врожаю помідори треба пасинкувати, — каже 42-річна Ольга Первак із Чигирина на Черкащині. — Справа морочлива. Однак такі кущі родять довше, плоди достигають раніше й ростуть більші.
Пасинки — відростки з пазухи листка, що забирають на себе багато поживних речовин із куща. Їх варто обривати.
— Починаю пасинкувати після появи першої зав'язі, — продовжує. — Далі — раз на тиждень, до збору першого врожаю. Обривати пасинки краще, коли вони не довші 5 сантиметрів. Більші обривати складніше, можна пошкодити головне стебло.
Якщо не пасинкувати, то відростки стануть повноцінними стеблами й зацвітуть. Плоди всього куща будуть дрібні, дозріватимуть повільно.
— Пасинки довжиною до 3 сантиметрів відщипують, довші — зрізають ножицями чи секатором, — розповідає Ольга Первак. — Можна їх не викидати, а замочувати в корневіні й розмножувати.
Найближче до землі листя на кущі радить також обривати.
— Але не більше трьох за раз, — говорить Первак. — Формувати кущ треба так, щоб у ньому було не більш як три основних стебла. Інакше плоди будуть дрібні й довго дозріватимуть.
Коли достигнуть перші помідори, відщипує верхівку. Тоді пасинки не ростуть. Бо всі поживні речовини задіяні у формуванні плодів.
— Зриваю і дивлюся, як кущі розвиваються, — каже. — Якщо вже не ростуть, то клопоту менше. Найбільше пасинків на високорослих сортах. На низькорослих гібридах їх може не бути взагалі.
Найбільше плодів зав'язуються на основному стеблі помідора.
— Але залишати треба не більш як 10, бо не виростуть, — говорить Ольга Первак. — І важливо не забувати обробляти помідори від фітофтори. Роблю це двічі на місяць, для профілактики. Не чекаю, коли хвороба вразить кущі.
"Газету по-українськи" можна передплатити онлайн на сайті Укрпошти за "ковідну тисячу"
Коментарі