четвер, 23 червня 2022 00:35

Пасинковані помідори родять довше

Автор: agrostory.com
  Пасинки — відростки, що ростуть з пазухи куща помідора. Короткі відщипують пальцями, довші 5 сантиметрів — відрізують ножицями або секатором
Пасинки — відростки, що ростуть з пазухи куща помідора. Короткі відщипують пальцями, довші 5 сантиметрів — відрізують ножицями або секатором

Плоди достигають швидше й ростуть більші

— Для гарного врожаю помідори треба пасинкувати, — каже 42-річна Ольга Первак із Чигирина на Черкащині. — Справа морочлива. Однак такі кущі родять довше, плоди достигають раніше й рос­туть більші.

Пасинки — відростки з пазухи листка, що забирають на себе багато поживних речовин із куща. Їх варто обривати.

— Починаю пасинкувати після появи першої зав'язі, — продовжує. — Далі — раз на тиждень, до збору першого врожаю. Обривати пасинки краще, коли вони не довші 5 сантиметрів. Більші обривати складніше, можна пошкодити головне стебло.

Якщо не пасинкувати, то відростки стануть повноцінними стеблами й зацвітуть. Плоди всього куща будуть дрібні, дозріватимуть повільно.

— Пасинки довжиною до 3 сантиметрів відщипують, довші — зрізають ножицями чи секатором, — розповідає Ольга Первак. — Можна їх не викидати, а замочувати в корневіні й розмножувати.

Найближче до землі листя на кущі радить також обривати.

— Але не більше трьох за раз, — говорить Первак. — Формувати кущ треба так, щоб у ньому було не більш як три основних стебла. Інакше плоди будуть дрібні й довго дозріватимуть.

Коли достигнуть перші помідори, відщипує верхівку. Тоді пасинки не ростуть. Бо всі поживні речовини задіяні у формуванні плодів.

— Зриваю і дивлюся, як кущі розвиваються, — каже. — Якщо вже не ростуть, то клопоту менше. Найбільше пасинків на високорослих сортах. На низькорослих гібридах їх може не бути взагалі.

Найбільше плодів зав'язуються на основному стеблі помідора.

— Але залишати треба не більш як 10, бо не вирос­туть, — говорить Ольга Первак. — І важливо не забувати обробляти помідори від фіто­фтори. Роблю це двічі на місяць, для профілактики. Не чекаю, коли хвороба вразить кущі.

"Газету по-українськи" можна передплатити онлайн на сайті Укрпошти за "ковідну тисячу"

Зараз ви читаєте новину «Пасинковані помідори родять довше». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути