— Узимку до виноградника мало заглядаю. Лише перевіряю пастки на щурів. Бувало, відкриваємо навесні, а там — жах. Кущі поїдені. А в сусідів до коріння погризли лозу.
Від цього мали збитки, — говорить Сергій Максимчук, 53 роки, з міста Жидачів Львівської області. — Щоб не доводить до такої біди, всю зиму час від часу підсипаю отруту.
На ділянці ставить приманки в шаховому порядку. Кілька навколо виноградника й одну посередині. Вистеляє на дно солому для приманювання. На неї кладе парафіновану отруту в таблетках, що не боїться вологи. Накриває відром без дна та черепицею, щоб вітер не здував. Перевіряє їх раз на місяць.
— Крім шкідників, виноград ще потерпає від хвороб. Найбільше шкодить грибок оїдіум.
Перше обприскування робить навесні, коли з'являється п'ятий листок. Друга обробка потрібна перед цвітінням. Третя — після, коли осипається зайва зав'язь.
— Цього року ризикнув — обробляв біопрепаратами. У 9 літрах води розвів літр молока й 10 мілілітрів йоду. Щоб зекономити, молоко замінив на сироватку. Для другої обробки взяв 9 л води, додав 10 мл йоду, на кінчику ножа марганцівки та 4 ст. л. соди. Коли наливалася ягода, обробив сироваткою з йодом. Наміряв 1 л сироватки та 10 мл йоду. Після обробки одягнув на грона сітки від нападу ос.
Коментарі