понеділок, 21 січня 2019 00:41

Отруту від щурів у винограднику ховають під відром

Автор: www.moyvinograd.ru
  Щури у винограднику заводяться  під зимовим накриттям
Щури у винограднику заводяться під зимовим накриттям

— Узимку до виноградника мало заглядаю. Лише перевіряю пастки на щурів. Бувало, відкриваємо навесні, а там — жах. Кущі поїдені. А в сусідів до коріння погризли лозу.

Від цього мали збитки, — говорить Сергій Максимчук, 53 роки, з міста Жидачів Львівської області. — Щоб не доводить до такої біди, всю зиму час від часу підсипаю отруту.

На ділянці ставить приманки в шаховому порядку. Кілька навколо виноградника й одну посередині. Вистеляє на дно солому для приманювання. На неї кладе парафіновану отруту в таблетках, що не боїться вологи. Накриває відром без дна та черепицею, щоб вітер не здував. Перевіряє їх раз на місяць.

— Крім шкідників, виноград ще потерпає від хвороб. Найбільше шкодить грибок оїдіум.

Перше обприскування робить навесні, коли з'являється п'ятий листок. Друга обробка потрібна перед цвітінням. Третя — після, коли осипається зайва зав'язь.

— Цього року ризикнув — обробляв біопрепаратами. У 9 літрах води розвів літр молока й 10 мілілітрів йоду. Щоб зекономити, молоко замінив на сироватку. Для другої обробки взяв 9 л води, додав 10 мл йоду, на кінчику ножа марганцівки та 4 ст. л. соди. Коли наливалася ягода, обробив сироваткою з йодом. Наміряв 1 л сироватки та 10 мл йоду. Після обробки одягнув на грона сітки від нападу ос.

Зараз ви читаєте новину «Отруту від щурів у винограднику ховають під відром». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути