— Ділянку з огірками обсаджую кукурудзою. Вона захищає від вітру та спеки, — каже 44-річна Олена Красовська з міста Здолбунів Рівненської області. — Огірки вразливі. Після посіву накриваю плівкою, щоб не померзли. А то не покажуться із землі.
Копає яму на глибину лопати. Кладе жменю перегною й попелу.
— Купованих добрив не беру. Від них огірки в банці тріскаються.
Відстань між кущами має бути 20 см, між рядками — півметра.
— Огірки вирощую без розсади. Насіння обробляю домашнім стимулятором росту. Беру 1,5 чайної ложки харчової соди й заливаю літр води. Кладу насіння на день. Виймаю на марлю та просушую.
Перед посівом на грядці розкладає гній. Зверху накриває 25 см шаром родючого ґрунту. Грядку поливає і сіє сухі зернини. Натягує металеві дуги й накриває плівкою. Завдяки цьому ділянка добре прогрівається. Насіння проростає за чотири-п'ять днів. Як з'являється розсада, знімає плівку на півдня для провітрювання.
— Сію огірки у два заходи. Салатні у травні. А для консервації — на Трійцю. Перші беру скоростиглі сорти. Це Зозуля, Алтайський і Водолій. Вони стійкі до хвороб і дають урожай за півтора місяця після появи сходів.
Рослину підживлює молоком двічі на місяць. Розводить його у воді в пропорції 1:2.
— Якщо бачу, що рослина підгниває, розкладаю пагони по землі та прикладаю грудками ґрунту. Зверху присипаю мокрою землею. Так формуються нові бічні корінці.
У спекотні дні поливає огірки через день теплою водою. Гріє її з обіду. Для цього набирає в чорні відра, щоб швидше нагрілися. Аби комахи краще запилювали цвіт, обприскує огірки медовою водою.
— Для економії води в криниці, мульчую грядки перегноєм, соломою чи перепрілою тирсою. Городини ж багато, води не напасешся. Сусіди розказують, що мульчують скошеною травою. А потім дивуються, звідки на ділянці гниль взялася. У свіжій траві багато мікроорганізмів, які її переносять.
Огірки не люблять рости біля помідорів. Краще посіяти поряд із капустою, квасолею, горохом і селерою. Добрими попередниками для огірків є цибуля, морква, перець і багаторічні трави. Погано вирощувати їх після гарбуза, кавунів, динь і кабачків. На колишнє місце огірки необхідно повертати не раніше, ніж за чотири роки. Так новий врожай не забере з ґрунту хвороби попереднього.
Коментарі