понеділок, 01 травня 2017 05:20

Огірки сіють сухим насінням

Автор: ФОТО З САЙТА www.greenhome.kz
  Огірки сіють у два заходи. Салатні у травні. А для консервації — на Трійцю
Огірки сіють у два заходи. Салатні у травні. А для консервації — на Трійцю

— Ділянку з огірками обсаджую кукурудзою. Вона захищає від вітру та спеки, — каже 44-річна Олена Красовська з міста Здолбунів Рівненської області. — Огірки вразливі. Після посіву накриваю плівкою, щоб не померзли. А то не покажуться із землі.

Копає яму на глибину лопати. Кладе жменю перегною й попелу.

— Купованих добрив не беру. Від них огірки в банці тріскаються.

Відстань між кущами має бути 20 см, між рядками — півметра.

— Огірки вирощую без розсади. Насіння обробляю домашнім стимулятором росту. Беру 1,5 чайної ложки харчової соди й заливаю літр води. Кладу насіння на день. Виймаю на марлю та просушую.

Перед посівом на грядці розкладає гній. Зверху накриває 25 см шаром родючого ґрунту. Грядку поливає і сіє сухі зернини. Натягує металеві дуги й накриває плівкою. Завдяки цьому ділянка добре прогрівається. Насіння проростає за чотири-п'ять днів. Як з'являється розсада, знімає плівку на півдня для провітрювання.

— Сію огірки у два заходи. Салатні у травні. А для консервації — на Трійцю. Перші беру скоростиглі сорти. Це Зозуля, Алтайський і Водолій. Вони стійкі до хвороб і дають урожай за півтора місяця після появи сходів.

Рослину підживлює молоком двічі на місяць. Розводить його у воді в пропорції 1:2.

— Якщо бачу, що рослина підгниває, розкладаю пагони по землі та прикладаю грудками ґрунту. Зверху присипаю мокрою землею. Так формуються нові бічні корінці.

У спекотні дні поливає огірки через день теплою водою. Гріє її з обіду. Для цього набирає в чорні відра, щоб швидше нагрілися. Аби комахи краще запилювали цвіт, обприскує огірки медовою водою.

— Для економії води в криниці, мульчую грядки перегноєм, соломою чи перепрілою тирсою. Городини ж багато, води не напасешся. Сусіди розказують, що мульчують скошеною травою. А потім дивуються, звідки на ділянці гниль взялася. У свіжій траві багато мікроорганізмів, які її переносять.

Огірки не люблять рости біля помідорів. Краще посіяти поряд із капустою, квасолею, горохом і селерою. Добрими попередниками для огірків є цибуля, морква, перець і багаторічні трави. Погано вирощувати їх після гарбуза, кавунів, динь і кабачків. На колишнє місце огірки необхідно повертати не раніше, ніж за чотири роки. Так новий врожай не забере з ґрунту хвороби попереднього.

Зараз ви читаєте новину «Огірки сіють сухим насінням». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути