четвер, 02 жовтня 2008 21:21

На осіннього Івана не їдять цибулі

6 жовтня, понеділок — зачаття Предтечі та Хрестителя Господнього Іоанна. Батьки Іоанна Хрестителя — священик Захарія та його дружина Єлизавета — довго були бездітними. Під час служби в єрусалимському храмі Архангел Гавриїл сповістив Захарії, що в них народиться син на ім"я Іоанн, який стане християнським пророком. На осіннього Івана не їдять цибулі, щоб не було чиряків на тілі.

7 жовтня, вівторок — преподобного Копрія (VІ ст.). Мати підкинула його в палестинський монастир. Ченці вигодували немовля козячим молоком. Ставши послушником, Копрій уславився доброчинністю й чудотворенням. Згадують святу мученицю рівноапостольну Теклю (І ст.), яка вважається покровителькою знахарів, шептух і костоправів.

8 жовтня, середа — преподобної Єфросинії Александрійської (V cт.). Рятуючись від небажаного одруження, перевдяглася в чоловічий одяг, назвалася євнухом Ізмарагдом і по-стриглася в чоловічому монастирі, щоб рідні не змогли її розшукати. У самітній келії провела 38 років у постах і молитвах. Перед смертю відкрилася батькові. Заповіла поховати, зберігши її таємницю.

9 жовтня, четвер — переставлення євангеліста Іоанна Богослова, учня Ісуса Христа. За правління імператора Нерона (56–68 рр.) був засланий на острів Патмос, де написав "Апокаліпсис". Помер близько 105–106-го у віці понад 100 років. Наприкінці життя написав Євангеліє від Іоанна.

Цей день називають Чорним Іваном: не можна різати та заготовляти на зиму овочів, бо все почорніє та по-гниє. Не варто їсти часник і цибулю — зуби почорніють і весь рік снитимуться мерці. Поминають самогубців, утоплеників, полеглих у боях і народжених неживими. Роблять великі прилюдні обіди за померлі душі. Закінчують сіяти озимину: "Хто не обсіявся до Богослова, той не варт доброго слова". Якщо на Богослова сонячно й тепло, червень наступного року буде холодним і дощовим.

10 жовтня, п"ятниця — мученика Калістрата (ІV ст.). Святий Калістрат служив у римському війську, таємно сповідував християнство. За доносом товариша його катували, зашили в мішок і кинули в море. Мішок порвався об каміння, а Калістрата винесли на берег дельфіни. Побачивши чудо, 49 воїнів із його дружини увірували в Христа, за що їх разом із Калістратом порубали мечами.

11 жовтня, субота — собор преподобних отців києво-печерських, які спочивають у ближніх (Антонієвих) печерах. Згадують Харитона-сповідника, який за християнську віру за-знав гонінь і тортур (ІV ст.). Дорогою до Єрусалима на нього напали грабіжники, яких переміг чарівним чином. Їхнє золото святий роздав бідним, а в печері розбійників заснував монастир — Фаранську лавру. За-провадив суворі правила щодо їжі та роботи, бо початок гріхопадіння вбачав у неробстві та ледарстві.

12 жовтня, неділя — преподобного Феофана Милостивого із сирійського міста Газа. Він роздав усе майно нужденним.

Зараз ви читаєте новину «На осіннього Івана не їдять цибулі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути