понеділок, 18 лютого 2019 07:55

На мандарині залишають 12 бутонів

Автор: www.landshaftdizajn.ru
  Листя мандарина випаровує багато вологи. Тому вранці та ввечері обприс­кують їх водою. Дереву потрібно багато світла, тому ставлять на підвіконня з південного, південно-східного або південно-західного боку
Листя мандарина випаровує багато вологи. Тому вранці та ввечері обприс­кують їх водою. Дереву потрібно багато світла, тому ставлять на підвіконня з південного, південно-східного або південно-західного боку

— Цьогоріч на свята мандарини не купувала, бо отримала свій врожай. Маю в кімнаті ціле дерево, — говорить Марина Попова, 56 років, із селища Покровське Дніпропетровської області. — На відміну від "родичів", лимона і апельсина, цей екзот добре почувається в кімнаті. Взяла саджанець у знайомої, яка вирощує його в теплиці.

Мандарин відрізняється від інших цитрусових. Період спокою в нього з червня до кінця серпня. Дереву треба чимало світла, тому підійде підвіконня з південного, південно-східного або південно-західного боку. Влітку прикриває вікно папером з прорізаними отворами.

— Зараз дні бідні на сонце, тому освітлюю рослину фітолампою.

Листя мандарина випаровує багато вологи. Тому вранці та ввечері обприскує їх водою. Або тільки ввечері. Але тоді рослину ставить у піддон з дрібним щебенем, залитим водою.

— У спеку по краях горщика викладаю кубики льоду. Поступово тануть і насичують мандарин вологою. Роблю так через день, щоб вода не застоювалася. Інакше коріння підгниватиме.

Купує землю для цитрусових або для троянд. Для них потрібна однакова кислотність. Змішує дві частини землі і по одній — річкового піску та перегною. Легкий субстрат допомагає активно нарощувати кореневу систему. Його висипає на дренажний шар з битої цегли.

— Для дорослих рослин потрібно сипнути ще частину глини. Це ущільнить ґрунт і він краще утримуватиме вологу. Тоді в землі довше затримуватимуться поживні речовини, формуючи бутони і плоди. Пересадки роблю, коли коріння заповнить горщик. Беру на два сантиметри ширший за попередній. Пересаджувати треба обережно, щоб не зруйнувати стару грудку землі. Дуже важливо розмістити дерево по центру. Не можна закопувати стовбур глибше попередньої посадки. Інакше згниє.

Підживлює мандарин з квітня що два тижні. Вибирає азотні, калійні та фосфорні добрива. Наприклад, "Уніфлор-ріст", "Уніфлор-бутони" або "Кеміра-люкс". Чергує мінеральні речовини з органічними. Навесні, до розкриття бутонів, обрізує сухі і тонкі пагони. Зрізи посипає товченим активованим вугіллям.

— Не обійтися без прищипування верхівок. Після першого цвітіння залишаю не більше 12 бутонів, інші зрізую, щоб не виснажували рослину.

Мандарину найбільше шкодять щитівка і павутинний кліщ. Тоді жовкне та опадає листя. Протирає листя розчином господарського мила. Тре його 300 г на крупній тертці. Всипає струж­ку у відро і заливає 2 л теплої води. Розмішує до повного розчинення мила. Додає 8 л холодної води і перемішує. Обприскує рослину двічі на тиждень, доки не зникнуть шкідники.

Зараз ви читаєте новину «На мандарині залишають 12 бутонів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути