понеділок, 11 листопада 2019 00:40

Махрові клематиси добре приживаються восени

Автор: FORUM.BESTFLOWERS.RU
  Через теплу осінь цього року клематиси можна садити до середини листопада. Навесні квітка довше приймається
Через теплу осінь цього року клематиси можна садити до середини листопада. Навесні квітка довше приймається

— У квітнику маю кольорових їжаків. Так називаю махрові клематиси, — розповідає 35-річна Софія Карабань із села Озерці Володимирецького району Рівненської області. — Ці квіти добре приживаються восени. Через теплу осінь цього року їх можна садити до середини листопада. Посаджена навесні квітка довше приймається.

Копає яму розміром 60х60 см і завглибшки 70 см. Кидає на дно камінці та пісок. Коріння дорослої рослини без дренажу може загнитися. Ставить рослину і засипає землею.

Клематиси накриває в листопаді, коли почорніє лист. Його обрізує, щоб у квітці не зимувала гусінь. Обережно знімає лозу з арки на землю.

— Якщо робити все нахрапом, то пошкодиться лоза. Вона крихка. У місці згину дає мікротріщини. Там розвиватимуться хвороби.

Обмотує агроволокном і пригинає до землі. Мульчує гілками ялинки. Опале листя не підходить, бо накопичує збудники хвороб.

— Два роки як відмовилася від звичайних сортів клематису. Махрові виглядають по-багатому. Якби не плетючі стебла, то здалося б, що ростуть жоржини.

Сорти Жозефіна і Кайзер цвітуть у травні–черв­ні та повторно в серпні. Їх малиново-рожеві квіти мають діаметр 15 см. Подібний сорт Дансін Смайл повторно цвіте у вересні. Лавандовий клематис Тешіо квітне двічі. На початку та наприкінці літа. Спершу пелюстки скручені в трубки. Після розпускання стають гладкі.

— Не треба панікувати, якщо рослини в перший рік зацвіли звичайним цвітом. Махрові сорти "розганяються" за два-три роки. У мене теж так було. Саджу сорти спеціально один біля одного, щоб чергувалися кольори. Виглядає здалеку, як яскравий килим.

Зараз ви читаєте новину «Махрові клематиси добре приживаються восени». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути