вівторок, 17 квітня 2018 05:01

Найкраще щепити дерева чотирьох-восьми років

Автор: WWW.RADKA.IN.UA
  ­Абрикоси, ­черешні й ­персики щеплять першими, до ­початку ­сокоруху. Груші та яблуні — пізніше, на початку сокоруху
­Абрикоси, ­черешні й ­персики щеплять першими, до ­початку ­сокоруху. Груші та яблуні — пізніше, на початку сокоруху

— Надумав підщепити кілька яблунь. Попробував у сусіда дуже добрі яблука і захотів такі собі. Знайшов у посадці дичок, пересадив у свій садок. Що далі з ними робити — не знаю, — каже Юрій Коваль, 47 років, із селища Покровське Дніпропетровської області.

— Абрикоси, черешні й персики треба щепити першими, до початку сокоруху. Груші та яблуні йдуть пізніше, на початку сокоруху, — радить Віктор Соболь, завідувач відділу розсадництва, кандидат сільськогосподарських наук Інституту садівництва Національної аграрної академії наук. — Слід щепити дерева одного виду дозрівання або зближеного — осінні з літніми або осінні з зимовими. Але не зимові з літніми сортами. У них тоді будуть різні фази розвитку і доведеться по кілька разів підживлювати або обробляти від шкідників.

Щеплять не лише молоді дички, а й дорослі дерева, щоб змінити їх сорт.

— Наші люди люблять сорт Ренет Симиренка. У світі мають попит яблука Голден, Чемпіон, Аскольд і Тодес. При підборі сорту потрібно брати до уваги кліматичну зону, де живете, звернути увагу на ґрунти, де садитимете дерева. Південні сорти переносити в північнішу кліматичну зону не можна. Матимуть інший смак.

Спочатку роблять омолоджувальне обрізування — видаляють сухі й пошкоджені пагони. Тоді можна щепити живці й на 30–40-річні дерева. Найкраще прищеплювати дерева від чотирьох до восьми років. Тоді вже отримали перші врожаї і видно, чи підходить сорт.

— Добре, коли однорічні пагони прищеплюють на теж однорічні пагони на дереві. Дво- та трирічними можна прививати лише сливу чи аличу.

Восени нарізує пагони товщиною 8–10 мм з двома або трьома бруньками.

— Під корою розташований камбій. Це тканина, завдяки якій відбувається потовщення гілки. Треба підбирати живці так, щоб камбій швидко наростав. Для цього пагін і живець мають бути однакової товщини. Тоді зійдуться і швидко приживуться. Якщо живець меншого діаметру, його треба зміщувати на один бік від материнського пагона.

Живець занурює на половину довжини у вологий пісок і ставить у підвал. Періодично зволожує. Весною промиває і ставить на ніч у воду. Це допомагає відновити кору. Зранку береться за щеплення. Гілку на дереві обрізує на відстані 15–20 см від основи. На ній та на живці робить косий зріз довжиною 3 см. Їх вводить один за одного, ніби защемлює деревину. Зріз замащує садовим варом. Обв'язує поліетиленом. Має бути закритий увесь зріз. Внизу неміцно зав'язує, щоб під плівку був доступ повітря.

— Краще обгортати поліхлорвініловою плівкою. Добре розтягується і міцно притискає. Завдяки цьому всередину не потрапляє волога.

Через 1–1,5 місяця після щеплення послаблює пов'язки або ножем прорізує плівку. Наступної весни відділяє один-два пагони, потрібні для подальшого розвитку. З решти гілок, коли вони виростуть більше 20 см, зриває по три верхні листки. Ті, що залишилися, синтезують речовину, яка сприяє заростанню рани.

Зараз ви читаєте новину «Найкраще щепити дерева чотирьох-восьми років». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути