понеділок, 12 червня 2017 06:00

Корів попередньо привчають до звуку доїльного апарата

— Раніше на моїй міні-фермі були 12 корів, яких доглядали чотири доярки. Тепер 20 тварин — і лише дві працівниці. Людські руки замінили доїльні апарати, — розповідає львів'янин 55-річний Микола Боровий. У селі на Львівщині тримає худобу. Переробляє та торгує молокопродуктами.

— На ринку є стільки приладів, важко визначитися, який брати. Мої доїльні апарати створюють вакуум, так відсмоктують уміст вимені. Процес, наче теля смокче корову. Пристрій не містить соскової гумки, тому не шкодить вимені. Бо неякісні гумки викликають мікротріщини, тварина страждає. Є апарати, що механічно вижимають молоко. Призначені для менших господарств. Уся тара, куди потрапляє молоко, у мене з нержавіючої сталі.

10 днів фермер привчав худобу до доїльних апаратів. Тепер за годину одним приладом обслуговує вісім корів.

— Вони звикли до людських рук, тому боялися звуку апаратів. Їх включали, коли працювали доярки. Тварини адаптувалися. Проблем не було з коровами, які тільки отелилися і яких доїли вперше.

Перед машинним доїнням вим'я промиваємо теплою водою, витираємо. Робимо легкий масаж. Склянки, які одягаємо на соски, мають щільно прилягати. Якщо під час доїння в апараті щось шипить, роботу припиняємо. Є корови, яких треба додоювати. Після доїння вим'я змазуємо вазеліновою маззю. Одну корову хотіли продавати, бо не підпускала до себе доярку. Коли з'явився доїльний апарат, тварина заспокоїлася.

Зараз ви читаєте новину «Корів попередньо привчають до звуку доїльного апарата». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути