вівторок, 13 серпня 2019 07:04

Кіз місяць годують до парування

— Із серпня кіз готують до парування. Якщо спарувати через місяць, то козенята народяться наприкінці зими. Такий молодняк швидко росте й до весни окріпне, — розповідає Іван Плотніков, 54 роки, із села Козин Миронівського району Київської області. — В цю пору відселяю самців. У них починається пік активної охоти і можуть спарувати кізок передчасно.

За цей місяць відгодовує кіз, щоб могли виносити велике козеня. Дає концентрати й високоякісне бобове сіно. Така дієта підвищує багатоплідність і запліднювальну здатність кози.

— Не треба поспішати спаровувати молодняк. Приступаю, коли виростуть до 70 відсотків живої маси батьків. Приблизно 35 кілограмів, якщо мати важила 60. Якщо зробити це передчасно, тварина так і залишиться малою. Хорошого надою від неї вже не отримати. Їй має бути не менше дев'яти місяців.

Якщо перша спроба невдала, повторно злучає кіз через два тижні, коли тварина знову буде в охоті. Сприятливий період триває до кінця жовтня.

Зараз ви читаєте новину «Кіз місяць годують до парування». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути