вівторок, 12 лютого 2019 00:25

Город підживлюють чотиримісячним перегноєм

— Перепрілий гній, що вилежався три-чотири місяці, найкращий для городу. У ньому багато органічних речовин і менше насіння бур'янів, — розповідає кандидат сільськогосподарських наук 70-річний Броніслав Котвицький із селища Рокині Луцького району Волинської області.

— Визначаю готовність гною за ступенем розкладання соломи. Якщо її легко вирвати з брили, значить готовий. Дехто вивозить добриво на поле за кілька місяців до оранки. Так робити не варто. Бо сохне і випаровується азот. Має лежати в одному місці на купі. Розкидати по городі слід, коли ґрунт відтанув

на 20 сантиметрів. Тоді вже орють.

Навесні землю з поля здають у лабораторію, щоб визначити, яких добрив не вистачає. Залежно від отриманого результату, в землю вносять потрібні речовини. Щоб зменшити кислотність ґрунту, посипають поле товченою крейдою чи гашеним вапном. Для поповнення запасів фосфору, калію та магнію — попелом. Але треба сипнути так, щоб він покрив землю.

— Комплексним добривом є нітро­амофоска. Її беруть 3 кілограми на 1 "сотку". Вкидаю прямо в рядок. Так даватиме сили рослині, а не бур'янам по сторонах. Роблю рівчак, сиплю нітроамофоску і трохи прикидаю ґрунтом. Має вийти сантиметровий земляний прошарок. Тоді сію городину. Гранула добрива не повинна контактувати з насіниною, а тільки підживлювати.

Зараз ви читаєте новину «Город підживлюють чотиримісячним перегноєм». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути