— Засадив город горіхами, як тільки почув про створення горіхових кооперативів, — розповідає Володимир Олександрівський, 49 років, із села Павлівка Іваничівського району Волинської області. — Це вдячна культура. Раз посади і годуватиме тебе до смерті. Росте на одному місці 70–80 років. Уже з четвертого року можна вигідно продавати врожай.
Вирощує сорти Багряний, Дерол та Буковинська бомба. Плоди останнього виростають з куряче яйце. Решта трохи менші — діаметром 5 см. Зате у всіх тонка шкаралупа. Перші врожаї виходять невеликі, десь по 20 кг із дерева. Доросле — дає 70 кг.
— Коли вперше побачив плоди Буковинської бомби, то не міг повірити, що бувають горіхи таких розмірів.
Саджанці вирощує з плодів горіхів. Перевіряє їх, вкидаючи у відро з водою. Садить ті, що потонуть. Зіпсовані спливають.
— Головне — не класти горіхи сушитися на сонце. Від цього пошкоджуються зачатки і погано сходять. Для кращого пророщення, кидаю горіхи в теплу воду. За 4 години підігріваю її десь до 60 градусів. Так роблю разів п'ять протягом двох днів. За цей час вони набубнявіють. Складаю їх у ящик із вологою тирсою. Проростають за кілька днів.
Дістає обережно, щоб не обламати корінчики, та садить. Намочені плоди висаджує у розпушену землю в ряд на глибину 10 см. Між деревами робить відстань 20 см, а між рядами 40 см.
— Щоб прискорити ріст, горіхи садять у лунку, викладену камінцями й черепками.
Розкопує яму 40х40 та на 80 см завглибшки. Вносить 10–15 кг перегною, 40–60 г фосфорних і 20–30 г калійних добрив. Усе перемішує із землею на дні ями й заливає трьома відрами води.
— Кладу горіх на ребро — боком, де половинки стуляються. Тоді корінь швидше проростає. Вони не люблять сусідства з іншими деревами. Доки малі, поміж них можна посадити кущі смородини, аґрусу чи малини. Садити краще там, де має рости. Бічні корінці в нього кволі, їх мало. Погано приживається після пересадки.
Зверху мульчує для збереження вологи в ґрунті. З нею корені завжди в тонусі.
Держава повертає гроші за горіхи
— Горіхова галузь — на піку розвитку, — розповідає Геннадій Юдін, 53 роки, віце-президент Української горіхової асоціації. — Якщо торік сільське господарство дало 43 мільярди доларів виручки, то горіхова галузь поклала до валютного "кошика" 101 мільйон доларів.
Щоб згуртувати виробників горіха, створюють кластери чи кооперативи.
— Уряд затвердив бюджетну дотацію. За один саджанець горіха повертають — до 330 гривень, фундука — до 80 гривень. Це легалізує сади та виведе їх із "тіні", адже отримати допомогу зможуть лише офіційно зареєстровані господарства та інші суб'єкти підприємницької діяльності. Середня ціна продажу горіха без шкаралупи за кордоном — від 4 євро за кілограм, а в шкаралупі — від 2,2 євро.
Коментарі