понеділок, 14 січня 2019 07:36

Фрезію садять у широкі керамічні горщики

Автор: WWW.LANDAS.RU
  Фрезія — багаторічна рослина. Має яскраво-червоні помаранчеві чи жовті суцвіття. Щойно вони відцвітуть і зів’януть — зрізають
Фрезія — багаторічна рослина. Має яскраво-червоні помаранчеві чи жовті суцвіття. Щойно вони відцвітуть і зів’януть — зрізають

— Вирощую фрезію два роки. Вона ефектна, одразу "кидається" в очі, — розповідає 35-річна Ганна Мірошниченко з Тернополя. — Вагалася, чи брати. Не розбираюся в екзотичних рослинах. Виявилося, за нею просто доглядати.

Цю багаторічну рослину називають полум'яним мечем. Має яскраво-червоні помаранчеві чи жовті суцвіття. Вони цвітуть один раз. Як тільки суцвіття в'яне, його зрізають. Листя виростає завдовжки 30–50 см. Має темно-зелене забарвлення і коричневі чи фіолетові поперечні смуги. Рослина буває 150 видів. Найчастіше зустрічається фрезія прекрасна, яка має червоно-жовте суцвіття на квітконосі довжиною 40–50 см. Цвіте три-чотири місяці, починає влітку. Фрезія кильовата з червоними квітами вдвічі нижча. Зацвітає ближче до лис­топада.

— Фрезія сандерса — найкумедніша. Має фіолетові плями на нижній стороні листя і суцвіття, що нагадує мітлу. Цвіте також пізно — з кінця осені. Відоміша своїм яскравим червоним цвітом фрезія спленріет.

Ставить рослину на східні чи західні вікна. Взимку переносить на південну сторону, щоб фрезії вистачало світла. Інакше листя вкриється плямами. Влітку витримує температуру +25ºС, а взимку +18ºС. Рослина любить вологе повітря, тому варто щодня обприскувати теплою водою. Горщик можна поставити на піднос із мокрою галькою. Поливає дощовою чи талою водою прямо в центр розетки листя кожні три-чотири дні. Водопровідна не підходить, бо коріння гниє від фтору та хлору.

— Не варто після покупки одразу хапатися за пересадку. Вона потрібна за три-чотири роки.

Пересадку робить під час активного росту навесні чи в першій половині літа. Садить у широкий, але невисокий горщик. Найкраще підходить керамічний. Рослина важка й посудина може перевертатися, тому пластик не підходить. Кидає на дно биту цеглу і насипає ґрунтову суміш. Змішує дві частини дернової землі та по одній частині листової з торфом. Додає деревне вугілля чи соснову кору, щоб земля мала пористу структуру.

— Насінням рослину не розмножую. Багато мороки. Пристосувалася відводками. Після цвітіння на кореневій шийці утворюються "дітки". Чекаю, доки підростуть, зміцніють і з'являться зелені листочки. Це триває майже рік. Виростають 10–12 сантиметрів. Тоді обрізаю і саджу в субстрат із трьох частин листової землі, однієї частини соснової кори та піску.

Горщик переносить у тепле і світле приміщення. Для кращої адаптації створює умови, подібні до тепличних, накриває скляною банкою. За місяць знімає її, за цей час з'являється корені. Через три місяці після посадки ставить на підвіконня подалі від прямих сонячних променів.

— Із весни до осені раз у два тижні дорослу фрезію підживлюю добривом для бромелієвих. Так і написано на упаковці. Якщо немає, де купити, підійде добриво для орхідей або квітучих рослин. Сиплю половину дози. Добриво має бути без азоту. Його надлишок не дає бутонам формуватися. Наливаю не на землю, а в розетку листя. З корінння все одно нічого не засвоїться. Він потрібен для фіксації в горщику, а не для живлення рослини.

На зиму ставить у приміщення з температурою +14…16ºС. Поливає рідко. Земля повинна бути волога, але не мокра. Раз на місяць вимочує серветкою воду в розетці. Так вона не загниватиме.

Зараз ви читаєте новину «Фрезію садять у широкі керамічні горщики». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути