четвер, 18 лютого 2021 05:06

Дрібне насіння сіють із клейстером

— Деяке насіння таке дрібне, що між пучками проскакує. Потім проростає кущами і мушу проривати. Найбільше мороки з насінням лобелії та петунії. Дрібніше за мак, — розповідає 37-річна Світлана Горинчук із селища Коломак Харківської області.

Насіння змішує з просушеним піском. Або додає жменю попелу з розрахунку 1:3. Так помітно, скільки насінин падає у ряд. Землею не присипає. Щодня обприскує водою.

— Оце вже зо два роки для дрібного насіння замішую клейстер із крохмалю. Такий спосіб посіву називається рідинний. Завдяки клею насіння утримується в підвішеному стані. Сходи з'являються рівномірні, їх не треба проріджувати.

У 100 мл води розчиняє 1 ст. л. крохмалю. Перемішує та доливає окропу, щоб вийшло 1 л суміші. Охолоджує клейстер, помішуючи, щоб не утворилася піна. Перемішує з насінням, щоб рівномірно розподілилося. Потім заливає суміш у пластикову пляшку. Закриває кришкою з діркою, зробленою гарячим цвяхом. Додає по піввідра торфу, дернової землі, 1/4 відра перегною та піску. У ящики для розсади на дно всипає дрібний керамзит, а зверху — підготовлену землю. Робить рівчаки і розприскує рідину з крохмалю і насіння. Ящики накриває склом. Ставить в освітлене приміщення при +21°C. Так можна сіяти і дрібне насіння овочів.

Зараз ви читаєте новину «Дрібне насіння сіють із клейстером». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути