понеділок, 24 лютого 2020 05:46

Черешні садять у глинистий ґрунт

Лідія Гаврилова, 50 років, із села Гусарка Більмацького району Запорізької області вирощує черешні. Розповідає про сорти й особливості догляду за ними.

— Висадила три роки тому ряд молодих черешень, — говорить. — Сорт Любава стійкий до морозу і дає стабільний урожай. Її садять поряд із сортами Дончанка або Ярославна. Дерева запилюють одне одного. Ягоди соковиті, солодкі та стійкі до розтріскування. Для захисту дерев від морозу обклала їх бадиллям кукурудзи. Соломою не мульчую, щоб не приваблювати мишей.

Добре витримують нестабільну погоду українські сорти Талісман, Електра, Василиса прекрасна і Джерело.

— Серед пізніх сортів радує сорт Королева, — розповідає Лідія Гаврилова. — У неї що ягоди, що сік — майже чорні. Вони не тріскаються і не гниють. Але без запилювачів сорт урожаю не дасть. Тому поблизу має бути черешня Карина, Регіна чи Бурлат.

Зараз популярний гібрид черешні з вишнею — дюк. Має великі вишневі ягоди. Дерево родить через три роки після посадки. Дюк не любить багато вологи, бо тріскається кора. Достатньо тієї води, яку вбирає з дощами. З усіх добрив найбільше потребує калію.

— Замало вибрати врожайний сорт. Треба підбирати ще й правильну землю. Черешням підходить глиниста земля. Важкий ґрунт розпушую піском, а кислий розводжу вапном.

Викопує яму завглибшки 40 і зав­шир­шки 80 см. На дно вкидає 10 кг пере­гною, 50 г сірчанокислого калію, 100 г суперфосфату. Цією сумішшю заповнює яму на третину так, щоб у центрі був горбок. Присипає землею і ставить саджанець. Обрізає на третину, щоб швидко прижився.

Зараз ви читаєте новину «Черешні садять у глинистий ґрунт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути