— Не змінюю сорт ярого часнику Сочинський 56 кілька років, — каже Ірина Косовцева, 55 років, з Немирова Вінницької області. — У нього головки великі й не стрілкуються. Його легко розводити, бо зубці ідеально підходять для висадки. Перевага сорту — стійкість до хвороб і шкідників.
Також хорошими ярими сортами називає Алейський, Абрек, Оленівський і Гулівер. Але навіть їх буває важко зберегти до весни. Врожай може запліснявіти, всохнути чи згнити.
— Часник копала вилами, щоб не надрізати. Пошкоджені головки не лежатимуть. Як і ті, що при викопуванні розпадаються.
Часник сушила, обрізала бадилля на висоті 5 см. Засипала в ящик і поставила на утепленому балконі.
— Це може бути льох чи горище. Головне, щоб місце сухе й гарно провітрювалося. Інакше заведуться грибки. Там температура не має падати нижче нуля.
Непоганий спосіб зберігання в картонній коробці з тирсою. Туди часник засипає шарами в перемішку з цією стружкою.
— Якщо сирість у приміщенні, треба одразу присипати часник сіллю. Вона вбирає зайву вологу й одночасно захищає від пересихання. Так може пролежати майже пів року. Але раз на місяць треба змінювати сіль.
У кого часник всихається і зубці стають пустими, треба забрати їх від батарей чи обігрівачів.
— Буває, що берегли-берегли часник, а він все одно проріс. Бо видно лежав на сонці. Пророслий треба пустити на їжу. А решту — перенести в темне місце. Деякі люди обпалюють денце головок над вогнем, щоб не формувалися корінці. Так можна робити, якщо не плануєте його садити. Бо такий уже не виросте.
Коментарі