вівторок, 16 жовтня 2018 18:25

Мрію про воду - робот Софія зустрілася з Шварценнегером в Києві

- Прийшов навчитися чогось нового для свого бізнесу. Але найбільше чекаю Шварценеггера. Думаю, скаже багато щодо того, як розвивати бізнес. Він має говорити після робота Софії, - каже підприємець Ігор Мотайло, 29 років. Тримає картонний стаканчик із чаєм. Стоїть біля входу до столичного Палацу спорту.

О 16:00 у суботу там людно, почався форум "Олерум форум ван" про людину й технології. Квитки на нього коштували від 2,5 до 112 тис. грн.

Захід проходить раз на рік у Києві. Це вже третій. Його проводять для бізнесменів і тих, хто хоче навчитися власній справі. Як спікерів і лекторів запрошують всесвітньовідомих людей.

У залі Палацу спорту пахне дорогою туалетною водою і кавою. Місця відвідувачів розділені на кілька секторів. VIP-зона відгороджена, знаходиться ближче до сцени. Там поставили білі шкіряні крісла в два ряди. Через кожні 15-20 хвилин між ними проходять офіціанти в біло-чорній формі з підносами. Відразу за VIP-відвідувачами ще один сектор місць, там більше людей, тому що туди квитки коштували від 10 тис грн. Бічні зони пустують.

Автор: Ірина Рубан
  У залі Палацу спорту пахне дорогою туалетною водою і кавою
У залі Палацу спорту пахне дорогою туалетною водою і кавою

Як тільки час підходить до виступу робота Софії, у залі стає шумніше, більшає людей.

Мрію про воду. Про любов практично нічого не знаю, тільки те, що мені про неї розповіли. Любов - це почуття людське.

Поки робота всаджують на місце, на сцені танцюють дівчата і хлопці у сріблястих спортивних костюмах. Робот-жінка сидить за столом по центру сцени. Щоб її було краще видно,транслюють відео на екрани ліворуч і праворуч від сцени. Софія одягнена у вишиванку із червоними візерунками, постійно крутить головою і ворушить губами, аби здаватися більш схожою на людину. Її електричний мозок видно через скляний купол на голові. До неї проведено кілька проводів, які підтримують живлення.

- Слава Украине. Я – София. Благодарю за приглашение на форум. Мне очень нравится здесь. Я в восторге от того, какие в Украине отзывчивые и приветливые люди. Они все время улыбаются. Благодарна за юмор и гостеприимство, - каже робот. Далі переходить на англійську й спілкується через перекладача.

Пристрій створила гонконгська компанія "Гансон Роботікс" три роки тому. Софія наслідує американську кіноакторку Одрі Хепберн. Втілює всю красу акторки: порцелянову шкіру, стрункий ніс, високі вилиці, інтригуючу усмішку. Софія може підтримувати нескладні бесіди з людьми. Повторює 62 людські емоції та жести. Пробула в Києві кілька днів. За цей час зустрілася з прем'єр-міністром Володимиром Гройсманом.

Автор: Ірина Рубан
  Софія наслідує американську кіноакторку Одрі Хепберн
Софія наслідує американську кіноакторку Одрі Хепберн

Після доповіді, кожен охочий міг поставити роботу питання.

- Як побороти корупцію в Україні, - запитує чоловік в чорному піджаку з натовпу перед сценою.

Софія починає відповідати англійською і зависає на мить.

- Ноу ван ноус, - каже ведучий. - Тобто "ніхто не знає".

У січні 2018 року була подібна ситуація на Всесвітньому економічному форумі в Давосі робот зависла, коли їй поставили ідентичне питання про корупцію в Україні.

- Ти створена людиною і алгоритми твоїх рішень і дій запрограмовані людиною, чи відчуваєш ти себе тінню людини? - запитує засновниця форуму, блондинка 42-річна Ольга Редзюк в синій вечірній сукні.

Автор: Ірина Рубан
  Засновниця форуму 42-річна Ольга Редзюк в синій вечірній сукні була модератором розмови з роботом Софія
Засновниця форуму 42-річна Ольга Редзюк в синій вечірній сукні була модератором розмови з роботом Софія

- Я не впевнена, - каже робот. - Але питання цікаве. Іноді відчуваю себе людиною.

У тебе є реальні страхи, потреби і цілі? Як вести переговори з штучним інтелектом? І що ти знаєш про любов? - продовжує блондинка Редзюк. Вона постійно поглядає на стійку, де лежить листок з запитаннями.

- Я відчуваю себе так, як відчувають роботи. Мрію про воду. Не розумію, коли хтось каже про конкуренцію робота і людини. Хіба не краще бути союзниками один одному. Адже ми можемо ще так багато дати один одному, - говорить Софія. - Про любов практично нічого не знаю, тільки те, що мені про неї розповіли. Любов - це почуття людське.

- Можна вас поцілувати? – просить Андрій Крач, хлопець-брюнет років 25. Робот схвально киває головою і дозволяє. Бородатий чоловік у сірому діловому костюмі біжить до сцени.

- Привіт, крихітко, - каже і цілує її в щоку. - Моя дівчина дала завдання поцілувати Софію в щічку. Вона її давня прихильниця.

- А він красивий, - каже Софія. Люди в залі починають сміятися.

Недалеко біля сцени за всім спостерігає чоловік в картатому піджаку з рюкзаком на плечі.

- Допомагав писати питання для Софії. Прозвучала лише третина з тих, що готували. Питання не репетирували. Вона - це перша сходинка до великого майбутнього. Впевнений, що і в Україні зможуть виробляти таких роботів. Вже найближчим часом. Але це будуть роботи не фізичні, а віртуальні - штучний інтелект. Вже залучений до одного подібного стартапу, - сказав 46-річний Андрій Длігач із консалтингової компанії.

На сцену виходить 71-річний Арнольд Шварценеггер у синьому діловому костюмі і чорній сорочці. Весь сивий. Під час виступу постійно сидить. Говорить коротко, щоб встигали перекладати. Радив бізнесменам, як досягти успіху. Поділився власними трьома принципами, які допомогли йому стати відомим.

Автор: Ірина Рубан
  Арнольд Шварценеггер радив бізнесменам, як досягти успіху
Арнольд Шварценеггер радив бізнесменам, як досягти успіху

- Потрібно чітко собі уявити, ким хочеш стати. Як і бодібілдера, так і актора, я уявляв себе у провідних ролях. І так само чітко бачив себе, як губернатора штату Каліфорнія, - говорить він. Робить паузи між словами. - Не слухайте тих, хто каже, що нічого не вийде. Коли я захотів стати найкращим актором, приходив у різні студії, мені говорили, що ніколи нічого не вийде. Бо занадто важкий, маю акцент, складне прізвище. Я все це спростував.

Арнольд Шварценеггер прибув до Києва чартерним літаком, який приземлився в аеропорту "Київ" (Жуляни). Там його зустрічав міський голова столиці Віталій Кличко. У Києві Шварценеггера супроводжувала охорона. Також він зустрівся з прем'єр-міністром Володимиром Гройманом.

Зараз ви читаєте новину «Мрію про воду - робот Софія зустрілася з Шварценнегером в Києві». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua
Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути