четвер, 31 січня 2019 14:15

У будівлі Міністерства УНР створили училище з російською та українською мовами навчання

100 років тому у нинішньому Вінницькому технічному ліцеї створили двокласне початкове училище з російською та українською мовами навчання. Воно розташоване у центрі міста поблизу річки Південний Буг.

Саме в 1919 в будівлі облаштувалося Міністерство освіти УНР.. В цей час у Вінниці зупинилась Директорія, емігруючи з Києва на Захід від денікінського режиму.

Автор: vtl.in.ua
  Вінницькому технічному ліцею 100 років: цікаві факти про колишню чоловічу гімназію
Вінницькому технічному ліцею 100 років: цікаві факти про колишню чоловічу гімназію

В 1920 році в приміщенні вже розташовується Вінницький інститут народної освіти. Та згодом переїхав до Кам'янця-Подільського.

Втім, самій будівлі 117 років. Саме у ній 1907 року відкрили один із найбільших закладів міста - чоловічу гімназію. Вона розмістилася в головному корпусі "Мурів".

В 1912 р. для гімназії побудували великий і зручний триповерховий будинок в південній частині "Мурів". Будівля містила в собі одночасно жіночу та чоловічу гімназії. Чоловіча гімназія була розташована на третьому поверсі, а жіноча- на другому. Перший поверх займали службові приміщення.

Впродовж багатьох років там працюють різні навчальні заклади - Український педагогічний технікум ім. І.Франка, інститут соціального виховання. В 1933 р. він був перетворений у педагогічний інститут з 4-річним терміном навчання. В роки Великої Вітчизняної війни тут розміщувався центр підпільної роботи з молоддю, яким керував Іван Васильович Будаєв (Бутенко), в 1943 р. розстріляний гестапо.

Під час Другої світової війни приміщення було пошкоджено вогнем і учительський інститут перевели в нове приміщення.

Вінницький технічний ліцей на базі цієї будівлі відкрили 1 вересня 1993 року.

Автор: facebook
  Вінницькому технічному ліцею 100 років: цікаві факти про колишню чоловічу гімназію
Вінницькому технічному ліцею 100 років: цікаві факти про колишню чоловічу гімназію

"Колишня головна гімназія міста, а нині – технічний ліцей. В цьому році плануємо відреставрувати фасад. Таке рішення по Програмі реставрації об'єктів культурної спадщини підтримали депутати на січневій сесії. У рамках реставрації передбачено відновити оздоблення фасаду, утеплити цоколь та облаштувати систему відведення води від фундаменту. Важливо, що ми не тільки зберігаємо архітектурну пам'ятку, а й покращимо умови для дітей, які навчаються у ліцеї", - написав у Facebook мер Вінниці Сергій Моргунов.

Проектна документація уже розроблена. Роботи розпочнуть навесні, додав Моргунов.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Професор університету одружився зі студенткою

Столичному кінотеатру "Жовтень" виповнилося 88 років. Його відкриття відбулося 29 січня 1931 року. Тоді кінотеатр називався "Дев'яте Держкіно".

Кінотеатр став центром культурного життя Подолу. Перед початком кіносеансів тут виступали музичні колективи. Крім того, глядачі у приміщенні кінотеатру могли відвідати читальню, пограти в шахи, шашки або доміно. У підвалі кінотеатру розташовувався тир, де можна детально роздивитися гвинтівку, військове маскування та дізнатися теорію стрільби.

Зараз ви читаєте новину «У будівлі Міністерства УНР створили училище з російською та українською мовами навчання». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути