середа, 30 січня 2019 12:11

Професор університету одружився зі студенткою
5

Володимир Антонович
Фото: gazeta.ua
Володимир Антонович
З Тадеєм Рильським і його сином Максимом
Колектив журналу "Киевская старина"
Володимир Антонович

Декан історико-філологічного факультету Київського університету Володимир Антонович народився 30 січня 1834 року у селі Махнівка - тепер Козятинський район на Вінниччині. Він досліджував історію козаччини й литовського панування в Україні. Видав 2200 архівних документів, проводив археологічні розкопки. Написав понад 300 праць з історії, археології та етнографії.

1861-го приєднався руху "хлопоманів". Вони вважали, що український народ має право на своє національне відродження. Тоді ж одружився з Варварою з роду баронів фон Міхелів. У них народилися доньки Ярина і Галина та сини Іван і Дмитро. Але Варвара недолюблювала постійні зібранні друзів чоловіка вдома. Тому подружжя розійшлось. Оформити розлучення вони не могли по закону. Тому просто почали жити окремо. Антонович дружині й дітям віддавав свою зарплату.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Галицький митрополит написав вітального листа диктатору

Починає жити із на 20 років молодшою студенткою Катериною Мельник. Оформлюють шлюб лише після смерті першої дружини 1901-го. Жінка була йому асистентом та супроводжувала у археологічні експедиції. Після смерті чоловіка у 1908 році Катерина Мельник-Антонович опікувалася його науковою спадщиною.

"Орієнтація на європейську культуру та історіографію вирізняла Володимира Антоновича з-поміж переважної більшості його попередників і сучасників. Вони звикли озиратися на російську і польську літератури, - згадував історик Михайло Брайчевський. - Він був перший справжній європеєць у вітчизняній історіографії, що підніс її над тим провінціалізмом, в якому вона потерпала досі".

Письменник Петро Гулак-Артемовський народився 27 січня 1790-го у Городищі на Черкащині. У 12 років він залишився круглим сиротою і подався до Києва навчатись у духовній семінарії.

По закінченні навчання став вчителем панських дітей. Їм імпонували знання та зовнішність юнака – височенький, довгообразий, смаглявий, допитливі карі очі, пишне чорне волосся, що лягало хвилями на голові. Ще він був дотепним співрозмовником, добродушним, розважливим.

Зараз ви читаєте новину «Професор університету одружився зі студенткою». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути