неділя, 27 січня 2019 20:00

Письменник очолив Харківський університет

Письменник очолив Харківський університет
Письменник Петро Гулак-Артемовський очолював Харківський університет Фото: wikipedia.org

Письменник Петро Гулак-Артемовський народився 27 січня 1790-го у Городищі на Черкащині. У 12 років він залишився круглим сиротою і подався до Києва навчатись у духовній семінарії.

По закінченні навчання став вчителем панських дітей. Їм імпонували знання та зовнішність юнака – височенький, довгообразий, смаглявий, допитливі карі очі, пишне чорне волосся, що лягало хвилями на голові. Ще він був дотепним співрозмовником, добродушним, розважливим.

Із кількарічної вчительської праці в панських маєтках Правобережної України Петро Гулак-Артемовський узяв дуже багато. Найперше – досконало вивчив польську та французьку мови, навчився хороших манер, познайомився з багатьма "потрібними" людьми. Серед них граф Потоцький, попечитель Харківського університету. Він запросив Петра Гулака-Артемовського у Харків. Там вчитель став вільним слухачем університету. Через два роки – викладачем.

Протягом 1817-1865-х прожив у Харкові. Пережив злети і падіння науково-викладацької кар'єри. 8 років був ректором університету. До почесної відставки прийшов із багатьма нагородами – численними орденами Російської імперії, цивільним чином дійсного статського радника, що відповідав військовому званню генерала.

Згадують його як випещеного пана з багатьма перснями на обох руках. Скупо про нього розповідає й відомий історик Микола Костомаров, який навчався у Харківському університеті і квартирував у Петра Гулака-Артемовського.

За прагнення до багатства й розкоші негативно про Петра Гулака-Артемовського відгукувався Тарас Шевченко. Говорив, що той "у пани постригся". Самому йому далеко не вся творчість Тарасова подобалася.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Гулак-Артемовський зцілював молитвою

"У нашому музеї є експозиція, присвячена Петру Петровичу Гулаку-Артемовському, яку завжди з цікавістю оглядають відвідувачі, - говорить директор Городищенського музею Алла Сухорученко. - Фонди музею також постійно поповнюються експонатами про видатного байкаря і науковця. Звичайно, чи достатньо він пошанований у рідному місті, питання залишається відкритим. Говорячи про ті ж вулиці, навчальні заклади".

Петро Гулак-Артемовський написав багато байок, притч, віршів, послань та балад. Байка "Пан та собака" — один з найгостріших творів української літератури ХІХ століття - про боротьбу проти кріпацтва. З 1817-го друкувався у журналі "Український вісник". Опублікував переклади Жана Жака Руссо, Джона Мільтона, Адама Міцкевича, Йоганна Вольфганга Гете, Горація та інших.

16 лютого 1813 року в родині священика Покровської церкви в містечку Городище народився Семен Гулак-Артемовський.

1824 — батько відвозить Семена до Київського духовного училища. Там він цікавиться співом і стає учасником хорів Софійського собору та Михайлівського Золотоверхого монастиря.

Зараз ви читаєте новину «Письменник очолив Харківський університет». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути