четвер, 13 червня 2019 13:03

Під Полтавою розбився важкий бомбардувальник

Під Полтавою розбився важкий бомбардувальник
Літак Ту-16. Фото з архіва директора Полтавського музею авіації і космонавтики Андрія Пушкарєва

Під Полтавою розбився важкий бомбардувальник Ту-16 226-го авіаполку. Це сталося вночі 13 червня 1963 року.

Про авіакатастрофу Gazeta.ua розповів директор Полтавського музею авіації й космонавтики Андрій Пушкарєв.

"Авіакатастрофи радянського військового літака Ту-16 забрали безліч життів. Літаки мали конструктивні проблеми з двигунами. Екіпажі виконували дальні польоти - наприклад, полігони для бомбоскидання були за сотні кілометрів. Могли виконувати тренувальні польоти з Полтави в Кривий Ріг або у Крим", - розповів Андрій Пушкарєв.

Полтавська аварія 13 червня 1963 року увійшла до історії як одна зі 122 авіакатастроф різних модифікацій радянських важких двомоторних реактивних літаків Ту-16.

Екіпаж літака складався з шести осіб: командир корабля капітан Зінов'єв, старший лейтенант Міхєєв, старший лейтенант Рябов, старший лейтенант Красножон, старшина Рибалко та старший сержант Мотричко.

Військовий літак здійснював тренувальний нічний політ в умовах обмеженої видимості в закритій кабіні. Про такі кажуть "йшли по приладах".

Після виконання бомбометання на полігоні за кількасот кілометрів, повернулися на Полтавщину і о пів на третю ночі заходили на посадку. Командир отримав дозвіл керівника польотів на посадку на Полтавський аеродром, де разом з 226-м базувався 185-й полк важкої бомбардувальної авіації.

По радіо надійшов наказ знижуватися "до висоти кола по тиску 751". Командир відповів, що зрозумів. На запити радіодиспетчера про висоту над дальнім приводним радіомаяком (ДПРМ - наземний радіопередатчик з відомими координатами, призначений для визначення курсу літака - Gazeta.ua) екіпаж відповідав, що висота становить 1200 м. Насправді літак знизився до 200 м.

За 30 секунд літак Ту-16 зіткнувся з землею, не долетівши до аеродрому 17 км. Екіпаж загинув. Найдовше прожив повітряний стрілок-радист - 9 год. В історію увійшла його фраза: "Втратили висоту. Командир дуже лаявся".

Ту-16 — важкий двомоторний реактивний багатоцільовий літак. Виконував функції дальнього бомбардувальника. Став першим радянським дальнім швидкісним літаком-ракетоносцем.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Біля кордонів НАТО перехопили російські літаки

Серійно випускався в 1953-1963 роках трьома авіаційними заводами. За 10 років побудували 1511 літаків. Випускався в різних модифікаціях, зокрема, літак-заправник, літак радіоелектронної боротьби. Знятий з озброєння в середині 1990-х. Також перебував на озброєнні Єгипту, Іраку та Індонезії. Сьогодні оператором Ту-16 є Китай.

Фахівці з Французького аерокосмічного центру розробляють гібридний літак Dragon. Працюватиме завдяки двом турбовентиляторним реактивним двигунам і декільком десяткам електричних вентиляторів.

Зараз ви читаєте новину «Під Полтавою розбився важкий бомбардувальник». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua
Найбільше читають
Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути