середа, 19 грудня 2018 10:00

Чим зайнятися на пенсії: вишивальниця поділилася секретом
4

Майстриня вишиває наволочки на подушки, сорочки, рушники
Майстриня вишиває наволочки на подушки, сорочки, рушники
Майстриня вишиває наволочки на подушки, сорочки, рушники

Галина Чайка із села Рунівщина Полтавського району вишиває наволочки на подушки, сорочки, рушники. Почала займатися 15 років, коли вийшла на пенсію. Має 40 робіт.

На вишивках майстринях зображає квіти - маки, незабудки, фіалки, волошки. Також — колоски, калину, голубів.

"Візерунки роблю на свій смак. Стараюся не повторюватися. Мої роботи - як картина. Можна вішати на стіну в рамочку. Років 15 тому був дефіцит на викрійки та узори. Згодом в Полтаві бабки стали торгувати журналами для вишивки. Зараз користуюсь інтернетом. Заготовок у магазинах повно", - розповіла Галина Опанасівна.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Наче у казці: майстер прикрасив село бетонними скульптурами

Найбільше подобається вишивати наволочки.

"На першій вишила фіалки. Далі були маки, чебурашки, лебеді. Сідаю до діла вечорами, бо в селі багато справ - город, порання біля худоби. Взимку виділяю більше часу. Однак очі вже не ті. Як довго сиджу - починають боліти. Наволочку вишиваю за два тижні, іноді за місяць", - зазначила жінка.

Серед улюблених робіт — весільний рушник із написом "На вірну любов". На ньому закохані голуби у червоних, оранжевих і рожевих маках. На іншому рушнику із написом "На щастя, на долю" розмістила дуб, калину і два кільця. Це символи чоловіка й жінки. Є рушник із лебедями. Його хоче віддати на весілля меншому синові Віктору. Він ще неодружений.

Чоловік майстрині Володимир Євдокимович спочатку не розділяв захоплення дружини.

"Буває, сховаюсь і тихенько голкою працюю. Тільки ягідку закінчу, Володимир гукає - скільки можна сидіти? Чого сердиться - не розуміла. Все ж зроблено по господарству. Мабуть, хотів уваги. А потім заспокоївся. Як не сиджу за ділом - питає, чого не вишиваю. Роботи почали подобатися, хоч він і скупий на похвалу", - додала Чайка.

Донька майстрині Лариса Гресь теж вишиває.

"Вона 15 років пропрацювала контролером у жіночій виправній колонії. Вийшла на військову пенсію і взяла з мене приклад. Спочатку питала: як ти рахуєш стібки? Але потроху стало виходити. Лариса вишила своєму старшому синові Віталію на весілля три рушники із лебедями й квітами", - підсумувала жінка.

Тетяна Лісоколенко із села Тахтаулове Полтавського району почала вишивати ікони, коли захворів її дід.

Зараз ви читаєте новину «Чим зайнятися на пенсії: вишивальниця поділилася секретом». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Найбільше читають