вівторок, 18 грудня 2018 15:32

"В авто дідуся врізався трактор. Пережив стрес, загострилися хвороби"

Автор: Юрій Іванов
  Тетяна Лісоколенко із села Тахтаулове Полтавського району почала вишивати ікони, коли захворів її дід
Тетяна Лісоколенко із села Тахтаулове Полтавського району почала вишивати ікони, коли захворів її дід

— Іменні ікони дарую родичам і друзям. Вважаю, це змінить їхнє життя на краще. Так сталося з моїм, — говорить 32-річна Тетяна Лісоколенко із села Тахтаулове Полтавського району.

За сім років вишила бісером 35 ікон.

— Захоплення помогло в особистому житті. Коли вишила перший образ — зустріла другого чоловіка. Народила від нього двох синів. Хоч розійшлися з ним, не переставала просити в Бога надійного партнера. Через кілька років познайомилася із Сергієм. Він написав на сайті знайомств. Перше побачення було в парку. Закохалася з першого погляду. Через місяць подали заяву до загсу. Має добре серце. Узяв мене з трьома дітьми. Так не кожен зможе.

Тетяна 13 років працює в районній лікарні медсестрою при терапевтові. Зустрічаємося в її робочому кабінеті. Накинула білий халат. В окулярах. На стіні — вишита нитками ікона Божої матері.

— Це одна з перших. Почепила в кабінеті, бо саме в лікарні прийшло натхнення до образів, — каже. — Мій дідусь

Василь Бурніс попав в аварію. В його авто врізався трактор. Пережив стрес, загострилися хвороби. Лежав у хірургії. Я за ним ухажувала. Виникло бажання вишити ікону. Купила нитки, бісер, основу. За благословенням пішла в одну з церков Полтави. Показала свою роботу. Батюшка пояснив, що це — не ікона, а вишита картина. Для образу лик і руки мають бути намальовані. Наступну зробила за його порадою, але бісером.

Батюшка одобрив.

Вишиває за схемами, які продають у магазинах. Готову роботу освячує в церкві й дарує.

— Взялася за ікону Миколи Чудотворця для хресника Рената. Хрестила його під іменем Микола. Своїм трьом синам теж подарувала роботи.

Андрію — Андрія Первозванного, Дмитру — Дмитра Побідоносця, Богдану — Великомученика Феодота. Старший син переніс три операції. Як вишила йому образ, здоров'я покращилося. Діти стали менше хворіти. Чоловіку вручила ікону Сергія Радонежського, дідусю — святого Василя Великого. Коли він помер — поклала у гроб. Батюшка дозволив. Ікону святого Володимира принесла в капличку лікарні. Хворі біля неї моляться. Як подруга йшла заміж, на неї чекав сюрприз — образ Божої матері з янголами. Хотілося, щоб у неї швидше народилися дітки. Так і сталося. Доньці Даші у грудні буде 4 роки.

Недавно сусідці Вірі вручила на день народження ікону святої мучениці Віри. Вона часто няньчить моїх дітей, наче рідна бабуся.

Тетяна Лісоколенко протирає вологою серветкою окуляри.

Гортає в мобільному фотографії своїх робіт. Вони розміром 15 на 12 см. Заготовка коштує 35 грн, бісер — 125, рамка — 40. Робота над однією займає від місяця до трьох.

— На День вишиванки в лікарні була виставка робіт працівників. Я показала дві. За них район дав грамоту. Брала участь у виставці у полтавському парку Перемога. Образи не продаю. Лише раз колега вмовив. Заплатив 300 гривень.

Тетяна нині перебуває у третьому шлюбі. Від першого чоловіка Сергія Лісоколенка, 37 років, має сина 11-річного Андрія. Від другого — Володимира Красноштана, 36 років, — 5-річного Дмитра і Богдана, 2 роки. Із третім, 30-річним Сергієм Тютюнником познайомилися півтора року тому. Він із села Саранчівка Зіньківського району на Полтавщині. Сирота. Був в АТО. Від попереднього шлюбу має 9-річну доньку Ірину.

Тетяна знімає зі стіни ікону, дає потримати в руках. Запевняє, це принесе удачу й щастя.

Зараз ви читаєте новину «"В авто дідуся врізався трактор. Пережив стрес, загострилися хвороби"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Найбільше читають