понеділок, 03 червня 2019 17:20

"Аміґурумі по-полтавськи" — майстриня розповіла про іграшкове мистецтво

Автор: Анастасія Виноградова
  Анастасія в'яже іграшки
Анастасія в'яже іграшки

Анастасія Виноградова із Розсошенців Полтавського району в'яже на продаж іграшки із ниток. Має 2-річну доньку Уляну, заміжня.

Про аміґурумі — японське мистецтво в'язання на спицях або гачком маленьких м'яких звірят і людиноподібних істот — почула 2017 року. Тоді ж спробувала і сама.

Чому обрала саме таке хобі?

2017-го народила доньку Уляну. Майже всі кошти йшли на оплату комунальних послуг, одяг, їжу, найнеобхідніше для дитини. Дорогі іграшки купити не могла. У соцмережах підписувалася на рукодільниць. Одна з них продавала іграшки аміґурумі. Тоді так захотілося Улі теж ведмедика купити. Але коштував дуже дорого — десь 500 гривень, Пошукала в Інтернеті, як в'язати. Перший ведмедик вийшов несимпатичний. Тренувалася ще кілька днів. Так в Уляни з'явилася іграшка як та, яку мріяла придбати раніше.

Про продаж задумалася одразу?

Спершу продавати не планувала. Але восени 2017 року у моїх сусідів захворіла дитина — онкологія. Зараз уже все добре, а тоді хотіла якось допомогти. Зареєструвалася в Інстаграмі, зв'язала ще одного ведмедика і влаштувала онлайн-аукціон. Учасників було небагато, до 10. Ведмедя продала за 400 гривень. Гроші віддала друзям. Наступним був аукціон на підтримку Єгора Басараба, 4-річного полтавця, у якого також діагностували рак. Ми допомагали йому протягом 1,5 року. На жаль, хлопчик так і не вихворівся, помер два місяці тому. Такі аукціони проводили раз на кілька місяців. Якщо частіше, то люди не реагуватимуть. Більшості легше витратити гроші на каву, ніж перерахувати їх на лікування комусь. Благодійні аукціони привабили перших замовників. Почали писати в особисті повідомлення, хотіли придбати іграшку. Вирішила, в'язатиму іграшки для інших мам задешево. Бо пам'ятаю себе — хочеться купити, а не можу.

Як встановлюєш ціни і скільки коштують іграшки?

Ціну на іграшки рахую за схемою — вартість годин роботи плюс вартість матеріалів.
Поставила собі ціну за годину в'язання — 25 гривень. Нитки зазвичай коштують від 30 гривень, дивлячись який склад. Під час роботи часто відволікає донька. Тож не можу приділити повноцінну увагу ні дитині, ні роботі. Доводиться поєднувати.
Стандартні матеріали для іграшки — це наповнювач холофайбер, нитки, очі на безпечному кріпленні. Іноді тканина для одягу. Коли думала, як оцінювати роботу, спілкувалася з іншими майстринями. Деякі вартість встановлюють, помноживши ціну ниток на два. Якщо іграшка з плюшевих ниток, які коштують 75 гривень за моток, то це нормально. На таку витрачаю максимум 2 години. Але якщо із напівбавовняних ниток за 30 гривень множити на два, то це буде неправильна вартість. Бо годин на таку іграшку витрачається набагато більше. У мене йде до двох днів. Звірята від 20 до 30 сантиметрів.
Маленькі ведмедики коштують 100 гривень. У таку ціну і брязкальця. Найдорожчою була іграшка за 500 гривень.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Котяча радість: подружжя створює унікальні вовняні хатинки для пухнастиків

Як шукаєш клієнтів?

Спершу замовлень було небагато. Вирішила проводити розіграші, це приваблює нових замовників. Також працювала з блогерами та іншими майстринями по взаємному бартеру — тобто я їм іграшку, а вони мені рекламу. Обирала з невеликою кількістю підписників, до 5 тисяч. Таких стабільно читають 200-300 людей, вони і підписуються на сторінку. Рекламу в соцмережах не замовляла. Багато клієнтів втратила через одну прикрість. Треба було повторити логотип. На ньому зображений ведмедик, на голові якого сидів зайчик. Витратила кілька днів. Продала за 500 гривень. Потім через те замовлення вийшла помилка, і Інстаграм заблокував мою основну сторінку,

Скільки заробляєш зараз?

Скільки замовлень на місяць зараз - сказати не можу, бо не рахую їх. Можу по грошах. У місяць маю 3 тисячі гривень. Перед святами зростає у кілька разів — до 8 тисяч. Про плани на майбутнє — мрію про якийсь інфопродукт, пов'язаний із аміґурумі. Можливо, ним стануть платні майстер-класи або розроблю власний курс.

Японська компанія Bandai, яка займається виробництвом іграшок і відеоігор, відновить виробництво популярного в 1990-ті тамагочі.

Зараз ви читаєте новину «"Аміґурумі по-полтавськи" — майстриня розповіла про іграшкове мистецтво». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Найбільше читають