Ексклюзиви
субота, 22 червня 2019 16:58

"Не знала, що чоловік на війні. Казав, що в Кіровограді"

Автор: Вадим Патик
  Микола Чепіга до загибелі на Донбасі мешкав у селі Надержинщина Полтавського району
Микола Чепіга до загибелі на Донбасі мешкав у селі Надержинщина Полтавського району

15 червня на Центральному міському кладовищі Полтави на Алеї героїв вшановують загиблого в АТО Миколу Чепігу, який мешкав у селі Надержинщина Полтавського району. Загинув 17 червня 2014-го, його зарізали кадирівці. Мав 36 років.

На вулиці спекотно. До могили героя сходяться з десяток людей — родичі, друзі, бойові товариші. Могила Чепіги ще не має гарного надгробка, як інші на Алеї героїв. Бо сюди перепоховали недавно, 21 травня. До цього був похований у Надержинщині.

Невеликий курган насипаної землі оточують квіти і вінки. На дерев'яному хресті — табличка й портрет Миколи Чепіги. Люди залишають букети біля могили.

— Датою його смерті вважають 17 червня. Саме тоді потрапив у полон. Цього року вирішили вшанувати пам'ять 15-го, щоб не після свята Трійці збиратися, — каже товариш загиблого 41-річний Андрій Кошман, коротко стрижений, із бородою.

— Із Миколою я познайомився на початку 2014-го. Разом прийшли до військ­комату. Це було ще до першої хвилі мобілізації. Тоді на ­майданівському вічі закликали йти на захист ­України. Ми й пішли. Згодом потрапили до ­батальйону "Айдар". Він рушив на війну за покликом серця. Не шукав якісь матеріальні блага. Микола дуже любив батьківщину та сім'ю, був порядною та чесною людиною. Терористи захопили його в полон, катували й убили. Закололи ножем у серце. Микола був одним із перших загиблих полтавців.

Серед присутніх — дружина загиблого 42-річна Ірина Чепіга. Чорнява жінка має коротку зачіску, вдягла чорне літнє плаття. Ледь стримує сльози. З Миколою мають 7-річну доньку Вероніку.

— У Надержинщині ми прожили ­майже 15 років. Із Миколою познайомилася 2000-го. Він тоді з Полтави в Надержинщину до друга приїхав. Я в магазині працювала. Микола мене ­запримітив, через три дні прийшов і прямо ­сказав, що хоче зі мною жити. За два місяці справді з'їхалися. До звістки про полон я не знала, що чоловік на війні. Казав, що в ­Кіровограді, в навчальній частині, — Ірина довго дивиться на портрет чоловіка. — Любили відпочивати на морі. Микола все життя захоплювався туризмом. Хотів піднятися у Карпати. Разом ходили до лісу.

Рідні й друзі близько півгодини стоять біля могили. Присутнім роздають цукерки й печиво у пакетах. Кожен говорить: "Царство Небесне".

Разом із Миколою Чепігою у полон 2014 року потрапили ще п'ятеро полтавців. Один із них — 41-річний ­Тарас Синяговський. Розмовляємо з ним по телефону.

— Це сталося поблизу селища Металіст. Зовсім поруч із Луганськом, — згадує Тарас. — Ми, полтавці, послухали наказу Надії Савченко та сіли в танк. Не знаю, мала вона право давати накази чи ні. Була офіцером, комбат її розпорядження не скасував. Наш танк потрапив у добре організовану засідку, а ми — до полону.

Тарас знає Миколу Чепігу ще з військкомату.

— 2014 року нас приписали до військового комісаріату. Хотіли їхати на Донбас боронити Україну, а нас змушували сидіти в Полтаві й виконувати дрібні доручення. Ми підмітали територію, фарбували те, що скажуть, — говорить Тарас Синяговський. — Вирішили до "Айдару" йти. Микола завжди вмів відволікти від війни. Особливо в ті моменти, коли з донькою по телефону спілкувався. Їй тоді 3 роки було. Вони часто зідзвонювалися. В батальйоні різні люди були. Дехто нервував, панікував. Микола завжди себе в руках тримав.

Його вбив чеченець-кадировець. Мене теж такий катував. Обіцяв відрізати голову, але зрізав лише козацького чуба. Чепіга раніше служив у внутрішніх військах. І мав жетони з особистими даними. Вони допомогли повернути його тіло додому, — додає.

Зараз ви читаєте новину «"Не знала, що чоловік на війні. Казав, що в Кіровограді"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Найбільше читають