неділя, 03 березня 2019 23:00

"У школах встановили термінали. Діти сплачують карткою за харчування"

Автор: Ольга Стенько
  У мікрорайоні ”Садовий” в Розсошенцях будують нову амбулаторію. Вже звели стіни першого поверху. Обіцяють завершити до початку літа
У мікрорайоні ”Садовий” в Розсошенцях будують нову амбулаторію. Вже звели стіни першого поверху. Обіцяють завершити до початку літа

Бюджет Щербанівської громади збільшився втричі

Полтавське регіональне відділення Асоціації міст України в рамках проекту "Пульс" організувало ознайомчий тур до Щербанівської ОТГ. Мова йшла про розвиток громади в умовах децентралізації, створення комфортних умов для мешканців. Звернули на об'єкти соціальної сфери — школи та будинки культури.

Щербанівська територіальна громада утворилася понад рік тому, об'єднавшись із Тростянецькою сільрадою. До її складу входять 15 сіл. Річний бюджет громади зріс майже втричі. Раніше становив близько 26 млн грн. Нині — майже 78 млн грн, із державною субвенцією — 112 млн грн.

За цей час в усіх навчальних закладах замінили вікна, відремонтували будинок культури та центри дозвілля. Зводять басейн і нову амбулаторію.

— У Тростянці навчальний рік почали ще зі старими вікнами. Восени всі замінили. Ще відремонтували дашок над входом, він протікав. Раніше через вікно класної кімнати другого поверху можна було вийти на цей козирьок. Тепер ми заблокували вихід. На ці роботи Щербанівська ОТГ витратила 1,2 мільйона гривень, — розповідає начальник відділу освіти Щербанівської ОТГ Інна Важеніна, 48 років.

Учні місцевих шкіл розраховуються за обіди банківськими картками.

Відділ освіти уклав договір із Приватбанком. Його працівники проводять з учнями уроки фінансової грамотності. Долучають їх до програми дитячих платіжних карток "Юніорбанк".

— У школах встановили термінали. Діти перед першим уроком сплачують карткою за харчування. Їм допомагає заступник директора або секретар. Термінал без нагляду дорослих не залишаємо, — розповідає заступник голови Щербанівської ОТГ із гуманітарних питань 46-річна Світлана Мельник.

Таких учнів у громаді вже 70, переважно старшокласники. Є й кілька молодших — ті, хто відвідують групу подовженого дня. Зараз школи отримали пропозиції від інших банків. Вивчають, як розширити послугу.

— За законом, у навчальних закладах не може бути обігових коштів. Якщо в буфеті працює підприємець, він ставить свого продавця, який приймає гроші. Зі школою — лише безготівковий розрахунок, — говорить директор Розсошенської гімназії Тетяна Тягнирядно, 60 років. Заклад повністю перейшов на такий вид розрахунків.

— У мене картка два роки. Це зручно, не треба носити гроші. Я щойно розплатився за два тижні харчування, — каже дев'ятикласник 14-річний Максим Гриценко.

Молодші школярі теж приходять із картками. Вони отримують два чеки з терміналу, один із них передають заступнику директора з виховної роботи.

— Якщо в дитини немає картки, батьки можуть переказувати гроші на рахунок школи, — пояснює заступник директора з навчально-виховної роботи Розсошенської гімназії 42-річна Юлія Рощак.

У Щербанівському будинку культури перекрили дах і облаштували санітарні кімнати.

— Будинок культури потребував капремонту. Ми полагодили дах, дві кімнати, сцену та глядацьку залу. Зробили душову й туалети, — розповідає директор закладу Лариса Рубан, 45 років. — Витратили мільйон гривень. Завершили роботи в грудні.

Частину глядацької зали відвели для спортивних занять — тут підлога застелена спеціальним м'яким покриттям. Заклад готують для проведення змагань із кіокушин-карате 16 березня.

Серед нагальних проблем — підведення водопостачання. Поки що користуються вбиральнею на вулиці, воду привозять або беруть у колодязі поряд із будинком культури. Роботи розпочнуть після потепління.

Торік восени у нижньомлинському центрі дозвілля "Водограй" капітально оновили дах і зробили косметичний ремонт у танцювальній залі.

Ще один танцювальний клас у філії центру дозвілля "Водограй" відкрили в Розсошенцях. Приміщення Щербанівська ОТГ орендує в управління геолого-розвідувальної експедиції. Відвідують групу діти віком від 3 років, яким дозволяє здоров'я. Заняття різнопланові.

— Розвиваюча фізкультура для дітей від 3 до 6 років, танцювальні групи. Ходять понад 100 дітей. Здебільшого мешканці нашої громади, — розповідає заступник голови Щербанівської ОТГ із гуманітарних питань Світлана Мельник.

Дитячі заняття в танцкласі безкоштовні. Громада взяла витрати на себе. Придбали м'ячі, каремати, сплачують оренду. Зробили ремонт, офіційно працевлаштували трьох тренерів. Вони ведуть гуртки в такому ж класі при Розсошенській гімназії та в Нижніх Млинах.

Увечері в цьому ж приміщенні займаються фітнесом жінки.

Зараз ви читаєте новину «"У школах встановили термінали. Діти сплачують карткою за харчування"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Найбільше читають