неділя, 30 грудня 2018 23:20

"Ніхто не прийде мести в чужій хаті"

Автор: ФОТО з архіву Катерини Романенко
  Голова Краснопільської об’єнаної територіальної громади Катерина Романенко раніше очолювала Нараївську сільську раду. Заміжня. Має уже дорослих доньок — Юлію й Галину та двох онуків. Любить пекти. Захоплюється квітами
Голова Краснопільської об’єнаної територіальної громади Катерина Романенко раніше очолювала Нараївську сільську раду. Заміжня. Має уже дорослих доньок — Юлію й Галину та двох онуків. Любить пекти. Захоплюється квітами

51-річна Катерина Романенко очолює Краснопільську об'єднану територіальну громаду. З-поміж 5-ти сільських рад, що увійшли до громади, центром обрали Краснопілку. Вона — за 25 км від Гайсина. Об'єднали 6 сіл Гайсинського та 4 Теплицького районів. Зараз у Краснопільській ОТГ проживають 4305 мешканців.

Коли день народження у Краснопільсьої ОТГ?

— Ми вважаємо 16 листопада. У 2017 році в цей день на першій сесії обрали голову та 22 депутати. Це був рік випробування для громади, іспиту на зрілість взяти повноваження, відповідальність за територію. Тішать позитивні результати в кожному селі та впевненість, що обрано правильний шлях.

У вас багато реалізованих проектів. Ще кілька опрацьовується. Де берете ідеї?

— Вчимося. Є такі, хто вже працював в управлінській сфері. Є такі, хто лише прийшов. Голод кадрів є скрізь. І в нас. Ми проходимо навчання у "Центрі розвитку місцевого самоврядування" у Вінниці. Туди посилаємо наших працівників за ідеями й досвідом. Центр незалежний від влади, бо фінансується Європейським Союзом та його країнами-членами Данією, Естонією, Німеччиною, Польщею та Швецією. До речі, за рейтингом розвитку ОТГ Вінниччини, що веде центр, із 40 громад ми посіли 7 місце.

Які проекти вже втілили завдяки такій співпраці?

— Громада отримала нове приміщення ради та центр надання адміністративних послуг. Участь у міжнародній програмі, яку фінансує "Ю-ЛІД з Європою", дала змогу оснастити прозорий офіс сучасною оргтехнікою та ліцензійним програмним забезпеченням, закупити меблі, замовити вивіски.

Розкажіть про відкриття міграційного кабінету. Вже є перші клієнти?

— На сьогодні ми придбали робочу станцію для оформлення та видачі документів, яку підключили до спеціальних програм із захищеним зв'язком. Але ще не працюємо із певних технічних причин. Плануємо відкриття на початку 2019 року.

Підсумовуючи рік, чим пишаєтеся?

— Горжуся людьми, заради яких працюю. У кожному населеному пункті організували надзвичайно гарні Дні села з щедрими частуваннями та українською душевною піснею. Здружилися. Вчимося працювати та відпочивати разом. Ми тепер одна родина. Багато робіт виконали з благоустрою. Школи й пункти здоров'я поремонтували. Поновили меблями й медичними інструментами. Відкрили нові аптеки, а занедбані приміщення поремонтували. Поштарі тепер у теплі працюють. Поміняли проводку, купили твердопаливного котла.

У Миткові освітили 2 вулиці. Ці роботи триватимуть. У Нараївці будуємо спортивний майданчик. У Тополівській школі замінили вікна, встановили твердопаливного котла (обійшлося в 63 тисячі 338 гривень). На створення "Вільного простору" в парку культури та відпочинку cела Кивачівки пішло 100 тисяч. Частину коштів дала область, а 475 тисяч зібрала громада та партнери.

У Краснопілці зробили центральну площу. Навесні тут висадимо квіти. Підвели воду для поливу троянд, встановили ліхтарі. Поряд шкільне подвір'я з сучасними кольоровими лавочками. Учителі скаржилися, що діти в класи не хотіли заходити. Так їм сподобалося. Офіс територіальної громади теж є сучасним. У світлих кольорах, прозорий, із внутрішніми вбиральнями, м'якими диванами для клієнтів. У парку також поробили квітники, доріжку, смітники. Там часто проходять відкриті заходи.

Закупили необхідну комунальну техніку — снігоприбиральну, трактор, мотоблоки, косарку, навантажувач. Додатково — ківш, щітки, бочку, причепи. Парад техніки та екскурсію до перших класів із сучасними технологіями провели для гостей координаційної наради 26 грудня.

Що не встигли зробити?

— Розпочали, але ще не закінчили будівництво оптично-волоконних ліній швидкісного Інтернету по всіх селах громади та налагодження функціонування ЦНАП та філій. Продовжуємо роботи з будівництва доріг. Планів багато.

Є і перешкоди в роботі. Десь неврегульованість законів, десь непорозуміння. Але ми намагаємося використати усі можливості, що дає на нам сьогодні реформа. Готові працювати з сусідніми громадами на тему добровільного приєднання, надати гарні пропозиції для розвитку їхніх територій.

Як плануєте зустрічати Новий рік?

— З людьми. Кожне село чекає, щоб голова приїхала. То як відмовити? 31 грудня поїду до кожного. Вітатиму. Хочеться, щоб у всіх усе було добре. Щоб 2019-й став добрим продовженням початих справ. Я всім кажу, що ми живемо тепер у спільному домі. І яким він буде — залежить лише від нас. Ніхто не прийде мести в чужій хаті.

64 дитини народилися в 2018 році в Краснопільській ОТГ. Померли 96 мешканців. Уклали шлюб 6 пар.

Зараз ви читаєте новину «"Ніхто не прийде мести в чужій хаті"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Найбільше читають