Ексклюзиви
субота, 24 серпня 2019 12:06

"Хотіли підняти тариф на воду в квітні, та виконком не дав це зробити"

Автор: ФОТО: ЛЕСЯ ЛАВРИЧЕНКО
  Працівники водоканалу розчищають забиту стічну трубу на вулиці Грушевського
Працівники водоканалу розчищають забиту стічну трубу на вулиці Грушевського

Із лютого виконує обов'язки директора комунального підприємства "Гайсинводоканал" 32-річний Олександр БЕЗПАЛЬКО. Із ним зустрічаємося напередодні Дня відкритих дверей у компанії 14 серпня. Говоримо про основні досягнення та проблеми підприємства за півроку.

— За цей час ми побудували нові водогони протяжністю в кілометр, займалися ремонтом та ліквідацією проривів, усуненням проблем каналізаційних мереж, — говорить Олександр Олександрович. — Почали впроваджувати нову програму, завдяки якій запустимо інтернет-сервіс "робочі кабінети" для населення. Люди зможуть розраховуватися за наші послуги за допомогою телефона чи комп'ютера. Програма допоможе бачити стан своїх рахунків. На повну потужність запрацює в жовтні.

Також збільшили час водопостачання на вулиці 1 Травня, зі 109-го по 121-й будинок. Раніше подавали воду 15 годин на добу. Зараз — цілодобово. Притому зменшили витрати електроенергії на п'ять відсотків. Розрахувалися з боргами за субсидіями.

Завдяки чому досягли такого прогресу?

— У нашій роботі з'явився підхід, який я називаю "командна робота". Ми всі збираємося колегіально і вирішуємо питання. У думку більшості завжди вносяться якісь корективи. І все це приводить до правильних рішень.

Скільки коштів підприємства вдалося зекономити за цей час?

— Із грудня по березень водоканалу з міського бюджету виділяли щомісячно по 300 тисяч гривень на оплату електроенергії. З квітня по липень поточного року ми не взяли жодної копійки на це. Навіть незважаючи на літній період, коли зменшується надходження коштів за спожиту воду. Ми пройшли цей час без позик.

Компанія надавала різні послуги — міняли лічильники, робили опломбування, виконували індивідуальні роботи в окремих домоволодіннях. ­Завдяки цьому заробили з середини квітня по середину серпня понад 220 тисяч гривень.

Яка ситуація із зарплатами на підприємстві?

— У липні ми підняли заробітну плату працівникам на 20 відсотків. Зарплатна відомість зросла майже на 100 тисяч гривень. Тому хотіли підняти тариф на воду в квітні, та виконком не дав це зробити. Зобов'язали розробити тариф. Ми знайшли організації, що займаються їх розробкою. Вже його сформували. Ця послуга обійшлася нам в 50 тисяч гривень — і виникла негативна ситуація на сьогоднішній день. Бо тепер не вистачає частини коштів на оплату електрики. Змушені звернутися до міського голови з пропозицією зібрати позачергову сесію та прийняти рішення щодо виділення нам грошей. За електрику маємо розраховуватися авансом у 120 тисяч гривень. А наша система працює іншим чином. Ми збираємо кошти місяць. І розраховуватися можемо тільки в його кінці.

Скільки свердловин працювало раніше і скільки зараз?

— Торік на підприємстві працювала максимальна кількість свердловин — 19. Плюс дві були залучені додатково. Цього року використовували влітку 17 свердловин. На сьогодні п'ять ­вимкнули.

Вистачає 14 свердловин, щоб забезпечувати водою місто?

— Ми провели роботи щодо обліку води, провели аналіз кількості піднятої води та тієї, що була видана на місто. Почали шукати різницю. Знайшли прориви. Ліквідували їх. Відповідно, збільшилася кількість води. Піднявся її тиск.

Планується підвищення тарифів. Якими стануть ціни?

— Створений тариф має включати витрати підприємства за 2018 рік. Це 56,15 гривні. Нині маємо ціну у 39 гривень. Вода коштує 16 гривень 82 копійки, а буде вартувати 23,5 гривні. Стоки здорожчають на 11 гривень.

Із січня зможемо порахувати витрати за 2019 рік і відповідно перерахувати складову тарифу на 2020-й. Можливо, знизимо тариф. Бо зараз відбуваються менші витрати, через те що об'єм води зменшився та менше свердловин працюють.

Що потрібно зробити для того, щоб місто було забезпечено водою цілодобово?

— Треба виконати певні підготовчі роботи. Потрібне встановлення забірних арматур на вулицях для локалізації проривів. Також слід замінити старі водогінні системи. Вони пошкоджені корозією. Тому відбувається втрата води в самій мережі.

Хочемо отримати ліцензію та виконувати ці роботи зі своїми спеціалістами. Щоб не віддавати кошти приватникам.

Потрібно мінімум два роки, щоб повністю перевести місто на цілодобове водопостачання.

Яка зараз головна проблема водоканалу?

— Замала ціна на водопостачання. 56 гривень — це завищений тариф. Але 40–45 гривень — це реальний.

Зараз ви читаєте новину «"Хотіли підняти тариф на воду в квітні, та виконком не дав це зробити"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Найбільше читають