середа, 26 грудня 2018 00:54

Чотири проекти отримають гроші з обласного бюджету

Автор: ДМИТРО СКАЖЕНИК
 

80 заявок із 24 районів та п'яти міст обласного значення надійшло на конкурс проектів розвитку територіальних громад Полтавської області 2018-го. Захід щороку проводить обласна рада.

Переможці отримують гроші на впровадження сучасних технологій, благоустрій та освітлення територій, реконструкцію приміщень. На це в обласному бюджеті 2019 року заплановано

25,5 млн грн.

Серед 49 переможців — Заворсклянська й Мачухівська об'єднані громади та Надержинщинська сільська рада з Полтавського району. В категорії міжмуніципального співробітництва виграли Степненська й Ковалівська сільські ради. Разом впроваджуватимуть роздільне збирання твердих побутових відходів.

Мачухівська ОТГ запустить проект "Безпечна громада". На вуличне відео-

спостереження витратять 1,26 млн грн. 600 тис. — з обласного бюджету.

— Села Мачухи та Судіївка розміщені біля траси Полтава — Олександрія, — розповідає заступник голови Мачухівської ОТГ 43-річна Любов Шерстюк. — У Мачухах часто трапляються крадіжки, хуліганство. Щоб захиститися від злочинців і правопорушників, ніяких поліцейських не вистачить. Спільною системою відеоспостереження наступного року об'єднаємо всі села ОТГ — Мачухи, Калашники, Судіївку, Плоске, Полузір'я. Встановимо камери зі спеціальними засобами чутливості. Спочатку центр стеження плануємо розмістити в сільській раді. Згодом управління поліції облаштує в нас свою станцію. Тут чергуватимуть дільничні. Відеокамери, серверна, архів для зберігання даних коштують дуже дорого. Перемога в конкурсі компенсує більш як половину вартості проекту.

600 тисяч отримаємо з обласного бюджету. Стільки ж маємо власних коштів. 10 відсотків грошей мають надійти від сторонніх партнерів. Ними стали фермерське господарство "Краєвид Полтавщини" й сільськогосподарське споживче товариство "Краяни". Для них важлива безпека свого врожаю, майна і пайовиків, які мешкають у селах об'єднаної громади. Підприємства виділили по 30 тисяч гривень. Проект два місяці готували п'ять фахівців. Залучали профільних експертів. Керував роботою голова громади Валерій Білокінь.

Надержинщинська сільська рада отримає з обласного бюжету 200 тис. грн на місцеву пожежну охорону, Заворсклянська ОТГ — 153 тис. грн на придбання обладнання для комунального підприємства.

Жодне комунальне підприємство Полтавського району не взяло участі в конкурсі. Це обговорювали в районній раді 26 листопада.

— Наші заклади через безвідповідальність умисно не готують проекти й не залучають додаткові кошти, — каже її голова Михайло Кононенко, 56 років.

Зараз ви читаєте новину «Чотири проекти отримають гроші з обласного бюджету». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Найбільше читають