Ексклюзиви
субота, 20 липня 2019 00:09

"Після занять у мене кріпатура, а на душі — хороше"

Автор: Юлія Обелець
  У Нових Санжарах жінки віком від 17 до 60 років займаються йогою просто неба. У суботу зібрання о 6:30 або 7:00. У будні — ввечері на 19:00
У Нових Санжарах жінки віком від 17 до 60 років займаються йогою просто неба. У суботу зібрання о 6:30 або 7:00. У будні — ввечері на 19:00

— Займатись йогою духовно можуть усі. Для фізичних вправ є певні обмеження. Це стосується тих, у кого протрузія, грижа. Також вагітних або жінок у критичні дні, — каже Наталія Бодня, 37 років, інструктор із йоги з 10-річним стажем. Має сертифікат за напрямком "хатха-йога".

Кілька місяців проводить групові заняття з йоги у Нових Санжарах. Ходять жінки від 17 до 60 років. На тренування одягають лосини, беруть килимки. Займаються у парку "Перемога" або на стадіоні. Йдуть, аби покращити фігуру, здоров'я та віднайти духовну рівновагу. У групі до 15 людей. Тренування триває по 1,5 години тричі на тиждень.

Інструктор приїжджає з обласного центру. Чекаючи, жінки самі розстеляють килимки на траві. Позаду всіх стоїть 25-річна Юлія Киричок. На ній чорні лосини і смугаста світла футболка.

— Раніше я займалась танцями — 11 років у народному колективі, — каже. — Чотири роки тому переїхала до Нових Санжарів і не знала куди піти. Побачивши в інтернеті оголошення про набір групи, вирішила спробувати. Сподобалось. Люблю, коли наш тренер дає нам навантаження на всі м'язи тіла.

— Йогою я почала займатися ще п'ять років тому, щоб нормалізувати фізичну форму після пологів, — долучається до розмови Марина Міценко, 41 рік. — Це дає рівновагу, душевний спокій, гарну фізичну форму та хороший настрій.

— На каналі "Ютюб" знайшла давню тибетську техніку. Цей комплекс допоміг покращити здоров'я. Проте краще займатися з майстром. Він і покаже, і ­направить. Після занять у мене кріпатура, а на душі — хороше, — усміхається світловолоса Наталія Володіна, 41 рік. — Мені більше подобаються ранкові заняття, тоді енергії вистачає на цілий день. У нас у суботу зібрання о 6:30 або 7:00. У будні — ввечері на 19:00.

Коли холодно або дощить, заняття проводять у залі одного з місцевих закладів відпочинку.

За хвилину до 19:00 швидким кроком приходить Наталія Бодня. Довге темне волосся зв'язує у хвіст. Вмикає безпровідну колонку. Лунає спокійна музика. Присідає на килимок навпроти учениць. Складає перед собою долоню до долоні.

— Намасте! (індійське привітання. — Газета), — вітається до всіх.

Починає заняття з дихальних вправ. Згодом дівчата з інструктором розминають шию, роблячи оберти головою.

— Сьогодні в нас більшість вправ будуть на баланс, — говорить ученицям Наталія. Це значить, що дівчата повинні тримати рівновагу в різних ­позах.

Усі роблять упор на одну ногу, другу витягують позаду якнайвище, руки тягнуть уперед. Потім ногу, що відірвана від землі, беруть тією ж рукою за гомілку — і далі тягнуться. Дехто стоїть рівненько й усміхається, хтось втрачає рівновагу й заново повторює вправу.

— Намагайтесь зосередити погляд на одній точці, — радить. — Тоді у вас все має вийти.

У кожній позі жінки стоять недовго — від кількох секунд до кількох хвилин. Декому з учениць інструктор полегшує завдання. Це пов'язано або з неготовністю тіла, або ж із проблемами зі здоров'ям, пояснює.

— Здивувало, що в Нових Санжарах такі активні дівчата, — говорить Наталія Бодня. — Мені легко працювати з ними енергетично. Коли отримала пропозицію від своєї знайомої проводити тут заняття, навіть не очікувала, що знайдеться так багато охочих.

Йога корисна для здоров'я. Кожна асана (поза. — Газета) несе свою місію впливу на внутрішні органи. Для прикладу, наулі (струшування животом. — Газета) — це хвиля, що змиває всі недуги, лікує внутрішні органи. Це масаж усіх органів. Тому я постійно рекомендую й нагадую своїм дівчатам виконувати її вдома щодня зранку.

— На відміну від залу, де ми підкачуємо м'язи в місцях, де хочемо, тут більше в нас розтяжки й релакс, — розповідає 48-річна Світлана Литвак. — Є категорія людей, які говорять, що можна позайматись і вдома самому, увімкнувши відеоуроки в інтернеті. Але групові заняття мотивують і дисциплінують, а вдома можна просачкувати.

Остання асана, яку виконують дівчата — це шавасана — поза мертвого тіла. Всі лягають на килимки, заплющують очі. Наталія в цей час монотонним голосом рекомендує відкинути всі думки і зосередитись на своєму тілі, відчути почергово його частини, а потім розслабити.

Вартість одного тренування — 50 грн.

Зараз ви читаєте новину «"Після занять у мене кріпатура, а на душі — хороше"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Найбільше читають