пʼятниця, 28 червня 2019 15:27

"Область має заготовити 11 тисяч літрів крові протягом року"

Автор: ФОТО надане Київським обласним центром крові
  Приймають донорську кров у  Київському обласному центрі крові на бульварі Олександрійському, 171. Її досліджують на американському аналізаторі. Лікарі використовують одноразові матеріали та реагенти. Процес триває 10 хвилин
Приймають донорську кров у  Київському обласному центрі крові на бульварі Олександрійському, 171. Її досліджують на американському аналізаторі. Лікарі використовують одноразові матеріали та реагенти. Процес триває 10 хвилин

За перші чотири місяці року в Київському обласному центрі крові Білої Церкви заготовили 2 925 л крові. Її здають донори. Щодня приходять близько 40, кажуть в установі.

Центр забезпечує кров'ю усю Київщину. Постачає її в медичні заклади. Отримує фінансування близько 40 млн грн на рік із державного та обласного бюджетів.

— Із 2017 року співпрацюємо з національною лотереєю. Вони забезпечили нас кишеньковими пам'ятками для донорів, кепками та жилетами із символікою центру. За їхній кошт придбали додаткові сім-картки для реєстратури і запрошуємо донорів через смс, — каже 44-річний Віталій Демський, виконувач обов'язків головного лікаря центру крові. — У Білій Церкві донорську кров переробляють на компоненти. Визначають групу і резус. Обстежуємо на інфекції. Структурним підрозділом центру є відділення переливання крові, яке працює в обласній лікарні Києва. Є наше відділення трансфузіології (переливання крові та її компонентів. — Газета) у Переяславі-Хмельницькому. Загалом, у центрі працює 190 людей.

Є хибні думки про донорство. Мовляв, здавати кров потрібно лише тоді, коли цього потребує близька людина. Що це шкідливо для здоров'я і лікарням потрібні лише рідкісні групи крові, кажуть у центрі. Насправді це знижує ризик серцево-судинних захворювань у донорів. Цінується кров усіх груп. Більш за все потрібно тієї, що найпоширеніша серед пацієнтів — другої з позитивним резусом.

Максимальна доза крові при здаванні за один раз — 450 мл. Усього в організмі людини її понад 5 л.

Щодня з центру в область виїжджає бригада для забору донорської крові. Це дозволяє в рік додатково отримувати до 4 тис. л. Найбільше здають у Фастівському та Рокитнянському районах. Білоцерківський район — один із тих, де цей показник найнижчий.

— За планом область має заготовити 11 тисяч літрів крові протягом року, — продовжує Віталій Демський. — Її досліджуємо на американському аналізаторі. Апарат знаходить антитіла і антигени інфекції. Таких приладів у центрі два. Скоро запрацює обладнання фірми "Рош", яке тестуватиме кров на рівні ДНК.

Людей обстежують із застосуванням одноразових матеріалів і реагентів. Після здавання крові за ними на-

глядають 30–40 хв. Обов'язково виплачують компенсацію на харчування — 68,7 грн. Також можуть давати кошти за саму кров. У центрі зареєстровані 146 039 донорів.

— Маємо проблему з транспортом, — веде далі. — Просили в обласної ради придбати нам автобус. Так змогли би виїжджати у місто і збирати там кров, як це практикують у Європі. Нині в центрі працює дві десятирічні "Газелі".

160 гривень за літр зданої крові виплачують донорам. За раз беруть не більше 450 мл.

7 902 літра крові заготовили у Київському обласному центрі крові торік.

Після татуювання кров не можна здавати рік

Кров може здавати здорова людина старша 18 років і вагою не менше 50 кг. Перед здачею буде співбесіда з лікарем, медичний огляд і лабораторні дослідження. Загалом, процедура триває годину, кажуть у Київському обласному центрі крові.

Донор отримає довідку на два вихідні. Повторно здати кров можна тільки за два місяці. Чоловікам рекомендують у рік здавати кров не частіше п'яти разів, жінкам — не більше чотирьох. Із собою треба мати паспорт та ідентифікаційний код.

Якщо ви хворіли на гострі респіраторні інфекції, грип, застуду або приймали антибіотики — здати кров можна тільки через місяць, говорять у центрі. Після видалення зуба — через 10 днів, а після припинення менструації має пройти п'ять днів. Чекати цілий рік доведеться, якщо зробили татуювання чи пірсинг. Після вагітності кров теж можна здавати — за 12 місяців.

Зараз ви читаєте новину «"Область має заготовити 11 тисяч літрів крові протягом року"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Найбільше читають