пʼятниця, 28 червня 2019 16:13

На Полтавщині готують окрошку з горбушею чи лососем

Автор: фото: з сайту appetito.com.ua
  Найкраще із риби для окрошки підійдуть лосось або горбуша. Деякі господині кладуть оселедець
Найкраще із риби для окрошки підійдуть лосось або горбуша. Деякі господині кладуть оселедець

За основу беруть квас або рибну юшку

— Жоден день народження і Новий рік у нашій родині не обходиться без окрошки. Ізюминка рецепту в основному складнику — замість курки чи яловичини беру копчену рибу. Частіше за все горбушу або обрізки лосося, — говорить 65-річна Галина ­Даценко із Розсошенців Полтавського району

Галина Володимирівна живе із чоловіком Анатолієм, 66 років. Каже, що йому складно пробувати щось нове — багато що не подобається. Тож майже ніколи не ризикувала із незвичними смаками.

— Спершу готувала за класичним рецептом, але хотілося експериментувати. Мені не раз розповідали про рецепти з сельодкою, навіть куштувала. Але надто сильний присмак риби не сподобався. Та і боялася, аби потім погано не було. Чоловікові взагалі не сподобалося. Якось на роботі моя колега вихвалялася, що смачну окрошку приготувала. Попросила рецепт. Перший раз зробила в січні на свій день народження. Сподобалося всім, а чоловік тепер просить тільки таку.

— Спочатку розкладаю всі інгредієнти на столі, — продовжує Галина Володимирівна. — Це пучок зеленого луку, по півпучечка петрушки та кінзи, можна взяти кріп, за смаком. Беру ще редиску, десь п'ять чи шість штучок, два огірки, чотири зварені яйця, п'ять варених картоплин, сметану і грамів 200 копченої риби. Раджу брати горбушу чи лосось, вони ніжні й приємно поєднуються із молочною основою.

Спершу мию овочі та трави. Набираю 2 літри води і ставлю охолоджуватися. Потім невеликими кубиками ріжу огірки, редиску, яйця та картоплю. Рибу дрібню теж кубиками, але трохи більшими. Коли все готове, дістаю каструлю з водою та додаю туди нарізане. Заливаю сметану — у мене йде 400-грамовий пакет. Солю, перчу — за смаком. І лише перед самою подачею дрібню зелень і додаю в тарілки. Бо мала колись неприємність — через сік петрушки вода згустилася і нагадувала холодець. Тоді страву довелося виливати. Можна додавати лимонний сік, але я кисле не люблю. Завжди ставлю його окремо на стіл.

69-річна Марія Ігнатенко із міста Карлівка на Полтавщині для окрошки бере темний живий квас.

— Готувала так завжди. Мені подобається газована основа і присмак квасу. А якщо туди ще додати сметанки — за вуха не відтащити. Інгредієнти такі — чотири картоплини, чотири огірки, п'ять яєць, 300 грамів варьонки, зелень і 2 літри квасу. Сметану часто змішую пополам із майонезом, тоді солі можна не додавати. Усе мию, яйця і картоплю варю. Потім ріжу тонкою соломкою. Додаю зелену цибулю і кріп. Інгредієнти змішую і заливаю квасом. Додаю 200 грамів сметани, беру 15-відсоткову, і 30-відсоткового "салатного" майонезу. Дуже жирний використовувати не бажано.

Можна класти солоні гриби, кальмари, креветки

Як заправку для окрошки використовують м'ясні бульйони, звичайну чи мінеральну воду, квас чи рибну юшку. Рідину змішують зі сметаною, кефіром, айраном чи таном. Серед додаткових інгредієнтів — солоні гриби, кальмари, крабові палички, креветки, копчена курка.

Зараз ви читаєте новину «На Полтавщині готують окрошку з горбушею чи лососем». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Найбільше читають