Ексклюзиви
субота, 08 червня 2019 17:02

"Коли не маю часу сходити до церкви, знаю — люди за мене моляться"

— У дитинстві бабуся Анна Євдокимівна розповіла про нереалізовану мрію бути лікарем. Казала: "Якщо будеш адвокатом і житимеш добре, то люди вважатимуть, що іноді захищаєш непорядних людей. Якщо успішним економістом — значить, умієш красти". І я задумалася про лікарську професію, — каже білоцерківка Наталія Бігарі, 44 роки.

Працює сімейним лікарем в амбулаторії "Здорова родина" у Білій Церкві. 2015 року була обрана депутатом Київської обласної ради від об'єднання "Самопоміч". Очолила там постійну комісію з питань охорони здоров'я, материнства, дитинства, соціального захисту населення та пенсіонерів. За підсумками 2018-го увійшла до списку 100 найвпливовіших людей Київської області за версією сайту "Моя Київщина".

— Фах лікаря здобула у Вінницькому медуніверситеті, — продовжує. — Інтернатуру проходила в лікарні імені Семашка 1988 року. Влаштувалася на декретну ставку дільничним терапевтом. Зі старшим сином Владом ходила масивом Леваневського на виклики. Бабусі біля під'їздів гляділи його, доки я лікувала людей.

Як потрапили у політику?

— Запросив Геннадій Дикий, нинішній міський голова Білої Церкви. Ми знайомі давно, перетиналися по бізнесу і громадській роботі. Одного дня подзвонив і запросив на каву. Сказав, що йде у мери і просив підтримати. Разом обрали "Самопоміч". Мала спершу йти у міські депутати, але потрапила в область. На виграш тоді не сподівалася, але лікарський досвід та авторитет, певно, зробили свою справу.

Що за час роботи в облраді вдалося реалізувати зі своєї програми?

— Усе, крім хоспісу в Білій Церкві у рамках госпітального округу. У планах на 2019 рік він є. На перше півріччя заклали поки 2,5 мільйона гривень.

Запустили одну з найкращих амбулаторій "Здорова родина" на масиві Леваневського. Довела, що за бюджетні кошти можна збудувати не гірше, ніж у Європі. "Вікно життя" є (спеціальний пункт при білоцерківському пологовому будинку, де матері можуть анонімно залишити небажану новонароджену дитину. — Газета). Відкрили травмпункт у дитячій обласній лікарні №2, який не могли відкрити протягом десяти років. Добилися, аби у Київській області на реабілітацію дітей з ДЦП та аутизмом уперше виділили 10 мільйонів гривень. Повністю виконали програму для екстреної допомоги. Пишаюся ідеєю формування госпітальних округів в області. Рік працювала над цією проблематикою. Якби не моя ініціатива, в Мінохорони здоров'я не з'явився би такий проект для області. 2019 року інтенсивніше запрацюють чотири округи — Бородянський, Лівобережний, Васильківський та Білоцерківський.

Ви розробили план удосконалення екстреної медичної допомоги у Київській області?

— Ми вивчили проблеми екстреної меддопомоги. Виявили, що 80 відсотків автопарку було металобрухтом, лікарі не забезпечені ліками. Жахливе недофінансування — лише голі ставки, без законних надбавок. Почали діяти — написали обласну програму на три роки. Створили Єдину оперативно-диспетчерську службу на базі Білоцерківської станції екстреної медичної допомоги, яка нині входить у п'ятірку найкращих в Україні. Закупили бригадам форму, забезпечили ліками, смартфонами. За кошти обласного бюджету придбали 10 автомобілів. Дали людям надбавки. Середня зарплата фельдшера — 10 тисяч гривень. Треба вибивати премії водіям, бо за 2,5 тисячі ніхто працювати не буде. Вже два тижні борюсь за додаткове фінансування.

Один із Ваших проектів — будівництво притрасових центрів травми. Що це?

— Торік спільно з головними лікарями і провідними травматологами області розробили проект п'яти притрасових центрів, які надаватимуть допомогу постраждалим у ДТП. У центрах працюватимуть усі необхідні спеціалісти — травматологи, хірурги, нейрохірурги. Облаштуємо сучасні реанімації.

Як оцінюєте медичну реформу?

— Вона правильна, її треба доробити. Нове — це завжди важко. Та я, наприклад, готова пережити перехідний період. Бо коли буду пенсіонеркою, то хочу мати медичні гарантії. Фундамент залитий — треба підняти стіни. Щоб у лікарнях були гідні зарплати і конкуренція.

Зміни посприяли підвищенню зарплат у терапевтів і сімейних лікарів?

— Спеціалісти, що не підписали достатню кількість декларацій, отримують мінімалку. Інші мають до 15 тисяч гривень у місяць. Біла Церква і загалом Київська область входять у десятку найкращих в Україні.

Маєте майже 20 років лікарського стажу. Чи проводите прийом пацієнтів?

— Так. Я сімейний лікар, приймаю в новозбудованій амбулаторії "Здорова родина". Пацієнти, з якими підписала декларацію, телефонують цілодобово. Їх близько 600, більше не встигну. Політика забирає багато часу, але ми домовляємося у вечірній час, із самого ранку, на вихідних. Коли не маю часу сходити до церкви, знаю — люди за мене моляться. Ось це — найцінніше.

Нещодавно Ви вийшли з партії "Самопоміч". Чому?

— Це свідоме рішення. "Самопоміч" дала мені путівку в політичне життя. Це була потужна команда ідейників, які могли звернути гори. Але верхня вертикаль за короткий час зробила багато незрозумілих кроків. Перший — коли Андрій Садовий зняв свою кандидатуру із президентських виборів на користь Анатолія Гриценка. Я ж звикла до того, що лідер має до кінця тримати марку. Другий крок — закон про імпічмент. П'ять років ми воювали проти Порошенка, а як обрали нового президента — рубаємо всі повноваження новій владі. Це теж мені незрозуміло. І третє — Андрій Садовий заявив, що кандидатів у партійні списки і депутати в майбутній парламент обиратимуть партійці прозоро і публічно. Натомість список просто подали зверху.

Не розчарувалися в політиці?

— Ні. Не соромно за жодне з рішень як депутата й голови постійної комісії з охорони здоров'я. З обласного бюджету відвоювала близько 20 відсотків коштів на медицину. Раніше було вдвічі менше.

Якою бачите далі свою політичну діяльність?

— Мої життєві принципи ніхто не змінить. Краще відійду від команди, але залишуся сама собою. 44 роки ходила, дивлячись людям в очі. І далі так хочу. Пропозиції є. Поки їх не буду озвучувати.

Маєте бізнес — меблеве підприємство "ПІК". Чи великий прибуток приносить?

— Бізнес передав батько. Економічна гойдалка впливає, але тримаємося. На початку мене не сприймали, адже основний контингент — чоловіки. Але згодом усіх привчила: якщо Бігарі на території почує лайку — 50 гривень штрафу. Не терплю цього.

Які плани на цей рік?

— Хочемо відкрити перший у Київській області Центр серцево-судинних подій та інфарктний блок на базі лікарні імені Семашка. За державний і обласний бюджети закупимо сучасний ангіограф (апарат для рентгенологічного дослідження кровоносних судин різних органів. — Газета). Придбаємо автомобілі "швидкої допомоги". Забезпечуватимемо поетапно обладнанням притрасові центри. Облаштуємо палати відділення невідкладного стану. Закупимо діагностичне обладнання для Білоцерківського онкодиспансеру. Адже щороку захворюваність зростає.

Четвертий рік не дивиться телевізор

Наталія Бігарі народилась у Білій Церкві. Мати працювала бухгалтером, батько — будівельником. З відзнакою закінчила школу №9. 1988 року випустилася з Вінницького державного медичного університету. Працювала дільничним лікарем-терапевтом у білоцерківській лікарні №2. 2011-го стала завідувачкою терапевтичного відділення поліклініки при цій лікарні.

Розлучена. Має двох синів — 21-річного Владислава і Дениса, 16 років. Старший закінчує четвертий курс Полтавської медичної академії. Мріє бути хірургом. Молодший довчається у школі.

— Я принципова, жорстка

на роботі. Але з дітьми лагідна, — розповідає Наталія Володимирівна. — Синів народила в один день з різницею у п'ять років. Коли прийшов час багато працювати, не відчули браку моєї уваги. Бо, коли були меншими — всю себе присвячувала їм.

Телевізор не дивиться четвертий рік. Має один вільний день у тиждень — неділю.

— Їду на дачу. Там треба і посапати, і полуницю зібрати, — каже. — Раніше багато готувала — пекла хліб, пиріжки з фруктами і торт "Сметанник". Коли зайшла в політику, то все кардинально змінилося.

Любить читати. Остання книжка — "48 законов власти".

Зараз ви читаєте новину «"Коли не маю часу сходити до церкви, знаю — люди за мене моляться"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Найбільше читають