неділя, 26 травня 2019 11:20

У школі посадили "дерево - нафтову свердловину"
6

У Терешківському НВК висадили дві молоді павловнії
Фото: Світлана Боярська
У Терешківському НВК висадили дві молоді павловнії
За рік павловнія виростає на 4 м
Листя павловнії великого розміру
Павловнія рясно квітне

На святі останнього дзвоника в Терешківському навчально-виховному компексі Полтавського району посадили екзотичне дерево павловнію. Саджанці придбали й передали школі полтавські архітектори.

Про це кореспонденту "Газети" розповіла ініціаторка акції, головний архітектор Полтавщини Ірина Особік.

"Це дереве називають "нафтовою свердловиною" - є причина. По-перше, дуже швидко росте. За перший рік виростає до 4 метрів. Якщо обрізати під корінь, відростає знову. По-друге, її температура горіння співставна з температурою горіння природного газу. Листя цього дерева на Далекому Сході вживають в їжу, у нас ним годують худобу. Квіти в Японії подають на десерт. Дерево може цвісти двічі на рік - рясні красиві квіти гарно пахнуть. Добрий медонос. Мед із павловнії за своїми властивостями подібний до акацієвого. Це дерево виробляє дуже багато кисню - про нього кажуть, що рятує світ від глобального потепління", - розповіла Ірина Станіславівна.

Автор: vashsad.ua
  Квіти павловнії мають приємний аромат і є гарним медоносом
Квіти павловнії мають приємний аромат і є гарним медоносом

Обрали Терешківську громаду для висадки цих дерев не випадково. Павловнію вважають ефективною рослиною для заліснення. За словами Ірини Особік, коли обговорювали розміщення сміттєспалювального заводу на території Терешківської громади, її мешканці виступили проти. Один з аргументів - громаді не вистачає лісу для очищення повітря. Тому звернули увагу на павловнію - вона ідеально підходить за всіма параметрами. В перспективі планують висадити в селищі павловнієву алею.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Випускники відмовилися запускати повітряні кульки в небо

"На території громади прекрасні місця для туристів, тече річка. Можна створити гарну рекреаційну зону. Така алея стане ще одним привабливим для туристів місцем", - зазначила Ірина Особік.

Саджанці замовили через інтернет, отримали поштою. За кожен заплатили 96 грн. Це приватна ініціатива кількох полтавських архітекторів. Усього купили 6 малих павловній. 2 - у приватні володіння, а ще 2 подарують Опішнянській ОТГ.

У Полтаві дерева павловнії можна побачити на території Полтавської державної аграрної академії.

У селі Старі Санжари Новосанжарського району на Полтавщині планують збудувати гірськолижний курорт. Територію виділили на сесії сільради.

Зараз ви читаєте новину «У школі посадили "дерево - нафтову свердловину"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Найбільше читають