пʼятниця, 22 березня 2019 09:48

Сьогодні згадують 40 святих та відзначають іменини пташки сороки

Сьогодні згадують 40 святих та відзначають іменини пташки сороки
22 березня відзначають Сорок святих Фото: unian.ua

Сьогодні вшановують пам'ять 40 Севастійських мучеників. Цей день в народі називають Сорок святих.

Сорок воїнів римського ХІІ легіону 320 року загинули у вкритих кригою водах озера біля міста Севастія за відмову зректися християнської віри.

Їх увечері роздягли, завели в Севастійське озеро і тримали цілу ніч, поки міцнішала крига.

На березі озера затопили лазню для тих, хто відступництвом захотів би врятувати своє життя. Один із воїнів не витримав страждань і вийшов з озера, але впав замертво. Один зі сторожів, Аглай, побачив видіння, як янголи несуть 39 вінків для мучеників. Він пішов на лід. Так мучеників знову стало 40.

Цей день вважають великим церковним святом. Сьогодні забороняли працювати фізично, а також прати та шити. Вважалося, можна заробити 40 болячок. За народними повір'ями, не можна позичати гроші, а також сваритися та лаятися.

За традицією, сьогодні відзначають свято "Сороки" - іменини пташки. Добра прикмета, якщо сорока зів'є гніздо біля будинку. Гніздо сороки-іменинниці не нищили, це було великим гріхом. Пташку вважали за оберіг дому та сім'ї, яка в ньому живе. Побачити цього дня сороку біля дому - на щастя.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Сьогодні Всесвітній день лісу - фоторепортаж про те, як садять дерева

Цього дня пекли печиво або булочки у формі пташок-жайворонків. Поливали медом або варенням і роздавали дітям. Булочки-жайворонки виносили в сад, пригощали сусідів, діти одягали їх на гілочки-палички і бігали по селу, закликали весну. Крім "жайворонків" господині варили вареники, пекли пироги з капустою, пампушки, пиріжки з маком - 40 штук, за кількістю мучеників.

У суботу, 23 березня, в Тростянці Полтавського району засадять 1 га лісу. Кошти, які мали б заплатити робітникам, віддадуть на лікування онкохворого 7-річного Артема Могили зі Щербанів.

Зараз ви читаєте новину «Сьогодні згадують 40 святих та відзначають іменини пташки сороки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Найбільше читають