четвер, 21 березня 2019 10:16

Сьогодні Всесвітній день лісу - фоторепортаж про те, як садять дерева
16

У Чалівському лісництві саджають сосни механізованим способом
Фото: Ольга Стенько
У Чалівському лісництві саджають сосни механізованим способом
У Чалівському лісництві саджають сосни механізованим способом
 Чалівському лісництві саджають сосни за допомогою посадмашини
На ділянках зі складним ландшафтом ліс садять вручну

21 березня відзначають Всесвітній день лісу. Традицію започаткували в листопаді 1971 року на 16-й сесії Європейської конфедерації сільського господарства. З 2013 року Генеральна Асамблея ООН проголосила цей день Міжнародним днем лісу.

"Кожного року День лісу проводять під новим гаслом. Цьогоріч обрали "Ліси та освіта". Полтавський лісгосп бере участь у всеукраїнській акції "Майбутнє лісу - в твоїх руках", що стартує сьогодні й триває до Дня довкілля, який відзначають у третю неділю квітня," - розповіла прес-секретар Полтавського управління лісгоспу Лілія Гнатенко.

У рамках акції висаджують ліс, озеленюють населені пункти та проводять інші лісівничі заходи. Долучають молодь та вихованців шкільних лісництв, яких на Полтавщині 13. Так привертають увагу до лісів. Лілія Гнатенко вважає - якщо діти знатимуть, як росте ліс, вони не підуть його знищувати. Бо розумітимуть, яка це копітка праця.

Як тільки зійшов сніг, у Полтавському районі почали висаджування нових лісів. Кореспондента Gazeta.ua запросили до Чалівського лісництва під Полтавою, щоб показати, як висаджують саджанці сосни. Їдемо з міста позашляховиком.

На в'їзді до лісу неподалік села Копили зустрічаємо вантажівку. Її кузов та причеп завантажені деревиною. На зрізі кожної колоди — чорне маркування. Лісничий Полтавського лісгоспу В'ячеслав Москаль, який кермує позашляховиком, пропускаючи вантажівку, пояснив, що це планова вирубка. Ліс випиляли під час санітарних рубок. Про те, що деревина отримана законним способом, свідчать чорні штрих-коди на зрізі кожної колоди.

Автор: Ольга Стенько
  Лісничий Полтавського лісгоспу В'ячеслав Москаль
Лісничий Полтавського лісгоспу В'ячеслав Москаль

"Так ми вичищаємо ліс. Раз на квартал виставляємо деревину на аукціон чи проводимо біржові торги. У нас незаконних вирубок не буває. Якщо говорити про незаконні дії, здебільшого деревину вивозять непрацюючі місцеві мешканці. Вони приїжджають і збирають те, що валяється на землі. Це заборонено, закон передбачає штраф. Але таких важко зловити за руку", — пояснив лісничий.

Рішення про вирубку ухвалює спеціальна комісія. До неї входять представники лісгоспу, департаменту екології, сільської ради, служби лісозахисту. Без неї, за законом, з лісу не можна вивезти навіть хмиз. Під вирубку потрапляють і дерева, які досягли стиглості.

"Як пшеницю збирають щороку, так настає стиглість лісу. Сосна живе 100 років. Потім починає старіти і трухнути. Тому ми проводимо рубки основного користування — збираємо врожай", — розповіла майстер лісу Чалівського лісництва Вероніка Романенко.

Вероніка керує посадкою лісу на місці санітарних вирубок. Донедавна тут росли 40-річні сосни. Вражені кореневою губкою, почали всихати. Щоб не допустити поширення хвороби, дерева випиляли. Коренева губка вражає дерева від 30 років і старші, передається через коріння. Тому молодому лісу нічого не загрожує.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Каштани у центрі Києва замінять іншими деревами

"Ще одна хвороба — враження сосновим пильщиком. Паразити зимують в підстилці, навесні вилазять на дерева та обгризають хвою. Якщо з'являється велика кількість гусені, сосни стають руді. З цією пошестю боремося хімікатами. Викликаємо лісозахист із Харкова. За допомогою установки "Гарт" вони влаштовують туман, який оповиває дерева та губить гусінь. Ми попереджаємо в таких випадках місцеве населення, щоб кілька днів не ходили в ліс", — розповів В'ячеслав Москаль.

Автор: Ольга Стенько
  У Чалівському лісництві саджають сосни механізованим способом
У Чалівському лісництві саджають сосни механізованим способом

На місці посадки нового лісу кипить робота. Трактор тягне за собою причіп. На ньому в оточенні пишної зелені соснових саджанців сидять дві жінки. Вони встигають вставляти саджанці у викопані ямки. За причепом ідуть люди, притоптують саджанці ногами і досаджують вручну. Відстань між соснами — 60 см.

Посадковий матеріал готують заздалегідь. Взимку збирають та сушать шишки. Насіння пророщують в землі в теплицях та на відкритому грунті в розпліднику в Котелевському районі. До висадки сіянці готують: обривають бокові гілочки та зайві корінці, обробляють від шкідників. Для висадження в механічний спосіб беруть 2-річні.

"Приймаються не всі. Якщо густо ростуть, після рубок догляду посадку проріджуємо. Ліс садимо рано, як тільки сходить сніг — треба встигнути, поки пісок тримає вологу. На гектар висаджуємо близько 5 тисяч сіянців сосни. За день у механізований спосіб садять до 3 гектарів", — розповіла Вероніка Романенко.

На сусідній ділянці — пагорби. Тут теж саджають ліс, але вручну. Техніка безпеки не дозволяє використовувати посадмашину. Тут працюють три пари людей. Чоловіки спеціальним "мечем Колесова" роблять вузькі і глибокі отвори в ґрунті. Жінки ставлять туди однорічні саджанці сосни. Розправляють корінці та притоптують щільно. Така посадка — сезонна робота. На неї щовесни запрошують працівників.

Автор: Ольга Стенько
  На ділянках зі складним ландшафтом ліс садять вручну
На ділянках зі складним ландшафтом ліс садять вручну

"Я працюю лише перший тиждень. Відгукнувся на оголошення про тимчасову роботу. Сам із Копилів, товариш порадив влаштуватися на посадку лісу. Мені дуже подобається ця робота — фізична, підкачаюся трохи. Не важко. І на свіжому повітрі. Та й зарплату вище мінімальної обіцяють", — розповів Ярослав Кочерга.

Ліс у Полтавському лісгоспі садять щороку. На місцях пожеж, санітарних вирубок та територіях, нещодавно переданих на баланс лісового господарства.

"Не було жодного року, коли не треба садити ліс. Раніше нам сільські ради передавали землі, що вийшли з сільськогосподарського користування. З кожним роком площа лісу збільшується. За останні 10 років територія Чалівського лісництва зросла на 500 гектарів, це трохи більше 10 відсотків. Площа лісництва 4400 гектарів", — зазначив лісничий.

Поміж рядами струнких сосен біліють стовбури берез. Острівці листяних дерев у соснових борах не випадковість, це протипожежний захист. У багатьох лісництвах навіть створюють схеми змішування — чергують легкозаймисті шпилькові дерева та листяні. Скинуте листя утворює протипожежний бар'єр. У вологих місцях, яких не любить сосна, засаджують осику.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Показали давні фото гуцулів з колекції швейцарського дослідника

Цього року на території Чалівського лісництва оновили 15 га лісових насаджень. У Полтавському лісгоспі, який об'єднує лісові господарства трьох районів області, заліснили 160 га земель.

В Україні лісами та зеленими насадженнями розпоряджаються різні організації. Є ліси, що належать лісовому господарству. На таких територіях лісівники ведуть господарську діяльність. У заказниках та заповідниках природу зберігають в первісному вигляді. Комунальні ліси та зелені насадження — територія громад. За ними доглядають органи місцевого самоврядування. Є ліси Міністерства оборони — наприклад, полігони. Укрзалізниці належать насадження вздовж колій, а лісосмугами вздовж автомобільних доріг опікується Укравтодор.

Навесні відбувається багато пожеж у лісах, на полях і на території приватних господарств з вини людей, які випалюють торішню траву. У вогні гине багато дрібних тварин і птахів.

Зараз ви читаєте новину «Сьогодні Всесвітній день лісу - фоторепортаж про те, як садять дерева». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Найбільше читають
Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути