неділя, 16 червня 2019 13:31

Сьогодні не сваряться, зустрічають гостей та дають милостиню - традиції та заборони на Трійцю

Сьогодні не сваряться, зустрічають гостей та дають милостиню - традиції та заборони на Трійцю
Традиції на Трійцю. Фото: kp.crimea

Трійця або П'ятидесятниця - день, коли Святий Дух спустився на апостолів, які 50 днів поспіль молилися в Сіонській світлиці. Її відзначають на 50-й день після Великодня. На честь свята заведено прикрашати будинки і храми зеленню і травами.

Цьогоріч Трійця припадає на 16 червня. Тож понеділок буде вихідним. Католики 2019-го відзначають її на тиждень пізніше - 23 червня.

На це свято не заведено грати весілля, проте сватаються. Також не слід шити, пекти, працювати на городі та землі, але можна шукати скарби. На Трійцю не варто самому ходити в ліс або на поле, а також купатися. Вважають, що мавки та русалки можуть заманити і погубити. Також не відвідують кладовища, заборонено сваритися, злитися або заздрити.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Його вбили ножем в серце" - полтавці вшанували загиблого в АТО

Заведено на це свято набрати запашних трав і прикрасити ними будинок, а також запастися лікарськими рослинами. Напередодні роблять генеральне прибирання. В батьківську суботу перед Трійцею відвідують кладовища, опоряджують могили і поминають покійних родичів і друзів. Подають милостиню всім нужденним і просять їх помолитися за померлих. Влаштовують застілля і запрошують родичів. Також сьогодні сватаються, щоб весілля справити на Покрову. Тоді шлюб буде щасливий.

16 червня святкуватимуть день села Филенкове Чутівського району Полтавщини. Організують великий концерт із запрошеними артистами.

Зараз ви читаєте новину «Сьогодні не сваряться, зустрічають гостей та дають милостиню - традиції та заборони на Трійцю». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Найбільше читають