Ексклюзиви
середа, 17 липня 2019 10:18

Що робити, якщо ваші бджоли отруїлися

Що робити, якщо ваші бджоли отруїлися
Бджоли потруїлися, що робити. Фото:moirebenok.ua

Спеціалісти нагадали, як запобігти отруєнню бджіл та що робити при їхньому зараженні.

Покроковий порадник підготували спеціалісти асоціації "Український клуб аграрного бізнесу" та Мінагрополітики України.

Насамперед треба зареєструвати пасіку за місцем проживання фізичної особи або за місцем реєстрації юридичної особи в органах місцевого самоврядування.

Далі радять звернутися до фахівців Держпродспоживслужби задля обстеження пасіки. Після цього ті мають створити паспорт пасіки, куди внесуть дані власника, характеристики пасіки, ветеринарно-санітарний стан, результати обстеження, лабораторних досліджень, кількість бджолосімей.

Важливою порадою є розміщення пасіки за санітарно-ветеринарними правилами. На ділянках інших власників — за їхньою згодою.

Також радять підтримувати зв'язок із власниками сусідніх пасік та агровиробниками.

У аграріїв варто поцікавитися назвою або складом бакової суміші до початку обробки й узгодити умови, прийнятні для обох сторін, щодо способів, часу і процедур, яких дотримуватимуться при застосуванні пестицидів.

Під час обробки полів бджіл необхідно ізолювати у вуликах або вивезти пасіку в безпечне місце на термін, передбачений обмеженнями при застосуванні пестицидів.

Залишкова токсичність для бджіл варіює для різних агрохімікатів - від кількох годин до тижня або більше.

Якщо бджоли все ж таки отруїлися, необхідно скоротити гнізда сімей, що втратили багато льотних бджіл, відповідно до їхньої сили.
Живих бджіл забезпечити водою, підгодовувати цукровим сиропом.

Щодо загиблих бджіл слід звернутися до органів місцевого самоврядування із заявою про створення постійної комісії з питань бджільництва для встановлення факту отруєння бджіл.

До комісії мають входити ветеринарний лікар, землевпорядник, агроном суб'єкта господарювання, депутат ради чи громади, пасічник.

Також треба відібрати зразки загиблих бджіл, шматочки свіжого пилку та меду впродовж 24 год. із моменту загибелі.

Зразки зі складеним актом направлять у районну ветеринарну лабораторію за місцем проживання пасічника.

Детальніші рекомендації для бджолярів та зразки необхідних заяв за посиланням: minagro.gov.ua.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Облаштували пасіку за кілька кроків від передової

Тримати пасіку в Україні — це прибуткове і нетипове заняття. Щоб забирати мед і доглядати за бджолами, треба мати час і терпіння. Полегшити цю справу допоможе інтернет-магазин "Медпром". Компанія успішно працює на українському ринку 8 років.

Зараз ви читаєте новину «Що робити, якщо ваші бджоли отруїлися». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Найбільше читають