Ексклюзиви
понеділок, 24 червня 2019 13:05

Що можна їсти та робити на Петрів піст

Що можна їсти та робити на Петрів піст
24 червня розпочався Петрів піст. Фото: zazimye.info

З понеділка, 24 червня, розпочався Петрів піст, або Апостольський. Починається через тиждень після Трійці, а закінчується на Петра і Павла, 12 липня.

Тривалість залежить від дати Великодня і щороку різна: найкоротший - 8 днів, найдовший – 42 дні.

Петрівку не вважають суворим постом. Дозволяється вживати їжу рослинного походження з олією (крім понеділка, середи і п'ятниці) та рибу (у суботу та неділю), оскільки святі апостоли були рибалками.

Саме свято на честь Петра і Павла не є частиною посту. Однак, якщо воно випадає на середу чи п'ятницю, то теж є пісним. Під час Петрового посту забороняється вінчати молодят і хрестити дітей. Протягом посту віруючі християни щонайменше один раз сповідаються та причащаються, пише wikipedia.

Перший день Петрівки вважався початком косовиці сіна. Звідси прислів'я: "хто в Петрівку сіна не косить, той узимку в собаки їсти просить". Дівчата пускали на воду клечальні вінки — із квітів, що стояли в хаті на Зелені свята. Оскільки на Петрівку припадали найдовші дні та найкоротші ночі, вони білили полотно й прядиво, а молодиці поралися біля конопель.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Астролог розповіла, чого не можна робити в останній тиждень червня

Петрівка випадала на середину літа і період цей був багатий на обрядовість: весна переходила в літо, сонце повертало на зиму, тож відомі календарні звичаї та обряди весняно-літнього циклу — проводи русалок (розигри), похорони Ярила або Кострубонька (у понеділок, перший день Петрового посту), Івана Купала, день св. Петра (пошанування дерев і пастуші забави на полонині), косовиця, зажинки.

Сьогодні, 24 червня, синоптики обіцяють мешканцям Полтавського району шквальний вітер і попереджають про можливий град.

Зараз ви читаєте новину «Що можна їсти та робити на Петрів піст». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Найбільше читають