Ексклюзиви
понеділок, 08 липня 2013 17:01

У Києві масово закриваються офіси, у 2014-му їх пустуватиме третина - експерт

Збитки ще не один рік рахуватимуть ті, хто у 2010-2011 роках вклав гроші у будівництво офісних центрів, а тепер не може здати готові приміщення в оренду.

Про це Gazeta.ua розповів фінансовий директор однієї зі столичних будівельних компаній Валерій Кондратюк.

"Сьогодні вигідніше будувати торгові центри, - переконаний Кондратюк. - Знайти бізнесмена, який хоче торгувати білизною чи парфумами легше, ніж відшукати фірму, яка згодиться винайняти у тебе офіс на 100 і більше квадратних метрів".

Автор: Фото: Анна УСІК
 

За його словами, у Києві зараз пустує понад 20% офісних приміщень.

"Бізнес-центри будуються, а фірми навпаки скорочують свій штат, закриваються, відправляють працівників на дистанційну роботу з дому, аби тільки не витрачатися на оренду, - пояснює фінансист. - Якщо врахувати, що багато бізнес-центрів ще тільки будується, то вже можна спрогнозувати, що у 2014 році у столиці пустуватиме третина офісних центрів. Це майже вдвічі більше, ніж у роки кризи".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Євросоюз відкриває молдованам "Бізнес інкубатори" з дешевою орендою

Каже, більшість компанії, аби економити на оренді, переїжджають у дешевші офіси на околицях Києва.

"Дехто змінює правий берег Дніпра на лівий, - розказує Валерій Йосипович. - Тільки у цьому році свої офіси у такий спосіб поміняли більшість IT- та авіакомпаній, фармацевтичних, туристичних і аграрних фірм, агентств нерухомості і косметичних салонів".

Автор: Фото: Анна УСІК
 

За словами фінансового директора, найбільшою популярністю сьогодні користуються невеликі приміщення до 100 кв. м.

"Багато компаній, які вклали гроші у будівництво офісів, намагаються перепродати їх ще на стадії будівництва, - говорить Кондратюк. - Помітили, скільки оголошень про оренду рясніє по вулицях Києва. Навіть у старих приміщеннях, де оренда трохи дешевша, багато порожніх офісів. Зараз масово закриваються магазини та офіси на Хрещатику. І не тільки тому, що оренда у центрі Києва дуже висока. Бізнесмени нарікають на збитки. Доходи настільки низькі, що не покривають витрат на оренду, оплату комунальних послуг і виплату заробітної плати працівникам".

Автор: Фото: Анна УСІК
 

Квадратний метр оренди у центрі Києва коштує від $20 до $30. Офісна нерухомість у віддалених районах майже вдвічі дешевша.

Зараз ви читаєте новину «У Києві масово закриваються офіси, у 2014-му їх пустуватиме третина - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

11

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути