Ексклюзиви
вівторок, 02 липня 2013 14:04

Євросоюз відкриває молдованам "Бізнес інкубатори" з дешевою орендою

У молдовському містечку Сороки для бізнесменів відкрили "Бізнес інкубатор". На його існування виділив гроші грант від Норвезького уряду. У центрі міста збудували просторе триповерхове приміщення, розраховане на 15 великих підприємств. Бізнесмени платять по 25-40 центів за квадратний метр оренди.

"Ідея інкубатора - це створювати всі умови для стартового бізнесу. Половину витрат бере на себе підприємець, друга половина - грантові кошти. За таким принципом працюємо. Після написання заяви бізнесмену виділяють приміщення під офіс чи робочі місця, і замість чотирьох євро за квадратний метр оренди, він протягом року сплачує лише 40 центів, тобто 10%. На другий рік – 40%, і в третій – 80% від базової вартості оренди", - розповіла Ліана Барбара менеджер "Бізнес інкубатора".

Завдяки дешевій оренді в інкубаторі, 32-річний бізнесмен Богдан Сиргі дешево продає свою продукцію. Він займається виготовленням та розробкою рекламної продукції.

"Наприклад, сотню стандартних візиток роблю за 25 копійок. Особливо моя фірма популярна серед московських бізнесменів, які приїжджають у Сороки у справах. Усі хором йдуть до мене. Так само і з українцями. Усім вигідно!", - підрахував Богдан.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: При університеті створили бізнес-інкубатор

За офіс більше ніж на 30 квадратів Сиргі платить 130 гривень у перерахунку з молдавських леїв.

"В іншому місці мав би заплатити 200 євро. Коли прочитав у пресі про те, що стартує у нас така прекрасна програма, вирішив спробувати. Подав заявку на участь, і вже за кілька місяців пройшов відбір. Мені пощастило, адже бажаючих на моє місце було багато. Подавали заявки ще приблизно кілька сотень бізнесменів", - продовжив Богдан.

Він економить ще 100 євро у місяць за опалення, яке в інкубаторі безкоштовне.

"У нас немає централізованого теплопостачання. Кожне приміщення на автономному. Плюс жодної копійки не витрачаю на інтернет-послуги, факс, семінари, тренінги", - додав Сиргі.

Бізнес інкубатор у Сороках створили за прототипом проекту розвитку малого бізнесу: науково-технологічний парк "Технополіс" у місті Ясси у Румунії. Там на околиці збудували велетенський комплекс площею 5,5 гектарів. Вклали майже 6 мільйонів євро з європейських інвестицій. У "Технополісі" реалізуються ідеї студентів із провідних університетів країни та розміщуються бізнес-офіси. Підприємці платять оренду від 1 до 3 євро за квадратний метр. Коли аналогічна орендна платня у місті вдесятеро більша. У цю вартість також включені такі послуги, як зовнішня безпека, прибирання, окремий облік води та електрики, парковка, знижки на оренду конференц-залів. Персонал Технопарку також допомагає своїм резидентам в юридичній та бухгалтерській сфері.

Зараз ви читаєте новину «Євросоюз відкриває молдованам "Бізнес інкубатори" з дешевою орендою». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути