Ексклюзиви
вівторок, 26 листопада 2013 12:42

У листопаді в Україні майже припинилися продажі квартир

У листопаді в Україні майже припинилися продажі квартир

Листопад, швидше за все, стане найпровальнішим місяцем для ринку нерухомості в 2013-му, повідомляють Вести.

"Є агентства нерухомості, в які після 1 числа не надійшло взагалі жодного телефонного дзвінка від покупців нерухомості", - заявив президент Союзу фахівців з нерухомості України Олександр Рубанов.

Це підтвердили і самі ріелтори. "Такого занепаду, як в цьому місяці, на ринку нерухомості не було давно, - запевнив директор АН "Брок-ріелті" Дмитро Корчев. - Люди вичікують. Рятує тільки одне: до 1 лютого 2014 року Кабмін дозволив здійснювати покупку-продаж квартир по старими оцінками. З ними ми і працюємо, за новою оцінкою не уклали ще жодної угоди".

Нагадаємо, що з 1 листопада вступили в силу нові правила здійснення угод з купівлі-продажу нерухомості. Її власників зобов'язали проводити оцінку вартості квадратних метрів, при чому у спеціально сертифікованих у Фонді держмайна оцінювачів. Для останніх розробили спеціальну комп'ютерну програму, за допомогою якої оцінка здійснюється після внесення базової інформації про нерухомість: адреса, тип будівлі, кількість ліфтів у будинку, даних про внутрішній обробці кімнат та ін. Саме з суми оцінки, а не угоди, з початку цього місяця стягуються податки при продажу нерухомості. Єдине виключення, яке допустила влада - це користування до 1 лютого 2014-го так званими старими оцінками: тими, що були здійснені до 1 листопада цього року.

Обов'язкова оцінка - друге за цю осінь революційне нововведення, яке стосується ринку нерухомості: з 1 вересня набула чинності постанова Нацбанку, що дозволяє обмежити максимально допустиму суму готівкових розрахунків в 150 тис. грн. Продавців і покупців житла поставили перед непростим вибором: здійснювати проплату угоди через банківські рахунки або вказувати в договорі купівлі-продажу номінальну суму (149,9 тис. грн), і ризикувати бути обдуреним другою стороною за оплату готівкою.

"Все це не могло не позначитися на нашій галузі. У серпні, перед введенням нацбанківського обмеження, на ринку нерухомості був сплеск, після якого у вересні було затишшя. З другої половини жовтня українці знову стали поспішати завершити операції (або хоча б провести оцінку) до введення обов'язкової оцінки. А зараз знову спад - в листопаді попит на нерухомість впав практично на 20%. Хоча традиційно у вересні-грудні кожного року кількість операцій збільшується, цієї осені активність впала десь на чверть", - розповів засновник ріелторської компанії "Золоті Ворота" Олексій Холмецький.

За словами експертів, у нових правилах купівлі-продажу нерухомості громадян насторожує невизначеність, пов'язана з новими правилами, а також з розміром комісій оцінювачів: звучали прогнози, що плата за послуги буде досягати 5-8 тис. грн, потім планка була знижена до 500-600 грн, а потім і зовсім до 300 грн.

"Єдина незручність, з якою зараз ми стикаємося - це тривалість укладання угод. Якщо раніше можна було домовитися з оціночною компанією та оформити купівлю-продаж квартири за 1-2 дні, то зараз на це може піти близько 7-8 днів. По причині того, що довго доводиться чекати підтвердження від Фонду держмайна (про те, що оцінка внесена до його реєстру). Ми сподіваємося, що з часом процедура відшліфується і буде займати менше часу", - зазначила директор АН "СІ-інформ" Олена Злидень.

Уповільнення темпів отримання оцінок підтвердили і самі оцінювачі, але вони поки не роблять з цього проблеми. "У жовтні виконали і опублікували (на сайті) 13 оцінок. За листопад оформили поки лише три, але в роботі близько десятка оцінок - кількість звернень людей, які цікавляться новими правилами, збільшилася з середини листопада. Вартість оцінки не така захмарна, як лякали ЗМІ, у нас, наприклад, вона становить від 200 до 300 гривень", - сказав директор Київського інституту оціночної діяльності Олександр Скубченко.

Відповідно і нотаріуси нечасто оформляли угоди з оцінками, зробленими за новими правилами. Найчастіше вони працюють за старими правилами.

"В цілому кількість операцій, що здійснюються з купівлі-продажу нерухомості, у листопаді дещо зменшилася (порівняно з жовтнем). До того ж мені не довелося працювати з оцінками, зробленими за новими правилами. Всі угоди оформлялися за оцінками, які датовані жовтнем", - повідомила приватний нотаріус (Київ) Альона Загоруйко.

Також повідомили про технічні проблеми, з якими почали стикатися при роботі з реєстром оцінок.

"Ми обдзвонили нотаріусів у кожній з 26 областей України. У них всіх є ключі до реєстру оцінок ФДМ, однак нормально працювати з ним виходить не завжди. Трапляються технічні збої, і, заходячи до реєстру, можна виявити, наприклад, що він зовсім порожній. Так що зараз угоди оформляються в основному за старими оцінками, і думаю, що більшість ріелторів продовжить працювати аж до 1 лютого 2014 р.", - запевнив віце-президент Ліги експертів України Андрій Гусельников.

Частково цей прогноз підтверджується останніми даними: як повідомив голова виконкому ВГО "Асоціація оцінювачів України" Костянтин Черниш, з 1 серпня по 22 листопада у створений ФДМ реєстру були внесені дані десь близько 3 тисяч оцінок, здійснених за новими правилами. Для розуміння: щодня в нашій країні скоюється від 1,5 до 2 тис. угод купівлі-продажу нерухомості.

"Ми більше працюємо з оцінками, які були зроблені  до 1 листопада, - розповів Роман Труш, директор АН "Ріелті Ужгород". - У нас також вже було кілька угод за новими правилами оцінки. Не можу сказати, що з комп'ютерною програмою були проблеми, крім того, що процедура стала більш тривалою за часом. Ціна такої оцінки виявилася від 300 грн. Не виключено, що в лютому, коли угоди за старими оцінками вже будуть недійсні, вартість обов'язкової оцінки переглянуть. Можливо вона перевищить 1 тис. грн".

Зараз ви читаєте новину «У листопаді в Україні майже припинилися продажі квартир». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути