середа, 30 жовтня 2013 17:29

Оцінювачі досі не бачили комп'ютерну програму оцінки нерухомості

Оцінювачі досі не бачили комп'ютерну програму оцінки нерухомості

З 1 листопада в Україні вводиться обов'язкова оцінка майна при здійсненні операцій з купівлі - продажу нерухомості, пишуть Вести. У Мін'юсті і Фонді держмайна вчора підтвердили, що додаткових відстрочок не приймалося: нагадаємо, що нові правила повинні були вступити в силу ще з 1 серпня 2013 р., але через брак сертифікованих оцінювачів їх перенесли на 1 листопада.

Як саме буде проводитися оцінка, досі загадка. Все, що відомо - це те, що вона здійснюватиметься не "вручну", а за допомогою спеціальної комп'ютерної програми. ( Щоб отримати до неї доступ, сертифікований оцінювач повинен підписати угоду з її творцем).

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Після відкриття метро "Теремки" житло подорожчає мінімум на 15%

"Створив і запатентував програму Український інститут управління якістю оціночної діяльності - громадська організація, створена два роки тому. За користування своєю програмою вона не стягуватиметься фіксовану плату, а 80 % від комісії, яку оцінювач буде брати з клієнта. Тобто собі оцінювач за свої послуги зможе залишати лише 20 %", - повідомив  віце - президент Ліги експертів України Андрій Гусельников.

Обдзвонивши оцінювачів, журналіст Вестей так і не зміг розшукати жодної компанії, що встановила загадкову програму. Все, чим живятся сьогодні оцінювачі - це чутки про міфічну програму. Подейкують, що вона дозволить здійснювати оцінку за 5-7 хвилин, причому без виїзду на місце. І буде видавати не тільки конкретну вартість об'єкта, але і розмір комісії, яку оцінювач може стягнути з клієнта за свої послуги.

"Така автоматизація виллється в проблеми, адже таким чином можна оцінювати лише типові об'єкти. Але типового житла у нас не так вже й багато. На одній і тій же вулиці будинки можуть і не бути аналогами: один - "хрущівка", інший - ні. І вартість може відрізнятися в два рази", - прокоментувала директор оціночної фірми Averti Тетяна Павлюк.

Зараз ви читаєте новину «Оцінювачі досі не бачили комп'ютерну програму оцінки нерухомості». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути