понеділок, 16 липня 2018 13:53

Коли подешевшає столична нерухомість

Коли подешевшає столична нерухомість
Попит на купівлю нерухомості стримує відсутність масового іпотечного кредитування і можливості у населення відкладати гроші на покупку житла. Фото: Народна Правда

У Києві у першому півріччі на 5,8% зросли продажі квартир. За січень-червень продали 2795 квартир. За аналогічний період минулого року - 2640.

За дослідженням компанії Arpa Real Estate, у першому півріччі в столиці придбали 1300 квартир на первинному ринку. На вторинному ринку продали 1495 помешкань. Це на 18% і на 2% більше, порівняно з аналогічним періодом 2017-го, пише LIGA.net.

"Поведінка покупців змінилася. Зараз квартири на початковому етапі будівництва купують тільки у відомих компаній, у всіх інших - на фінальній стадії. Ризики зросли, темпи будівництва сповільнюються", - каже директор консалтингової компанії Ярослава Чапко.

За словами директора київського агентства нерухомості Дмитра Корчева, на вторинному ринку житла знижується активність. Потенційні покупці є, але кількість угод невелика. Основна маса клієнтів шукають житло за ціною до $30 тис.

"Продавці житла на вторинному ринку нерухомості підвищили ціни. Якщо минулого року однокімнатну квартиру в Солом'янському районі можна було придбати за 25-26 тисяч доларів, то зараз дешевше 30 тисяч доларів пропозицій немає. Однокімнатні квартири в новобудовах площею майже 50 квадратів зараз нереально купити дешевше 50 тисяч доларів", - говорить він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як зміниться ціна квартир після оновлення будівельних норм

Попит стримує відсутність масового іпотечного кредитування і можливості у населення відкладати гроші на покупку житла.

"На первинний ринок вплинули негативні прогнози експертів про падіння національної валюти до 30 гривень за долар. Покупці очікують обвалу цін", - наголошує Ярослава Чапко.

Цього року забудовники відтерміновуватимуть зростання цін до останнього.

"Я не бачу передумов для подорожчання житла. Для цього має знизитися пропозиція на ринку і з'явитися кредитування", - підсумовує гендиректор промислово-будівельної групи Сергій Пилипенко.

Всупереч прогнозам про обвал цін, столична нерухомість знову почала дорожчати. Ціни зросли через подорожчання будівельних матеріалів. В Україні у 2016-2017 роках загальний рівень інфляції становив 12-13%. Однак ціни на бетон, арматуру та цеглу, за минулий рік зросли на 30-45%.

Зараз ви читаєте новину «Коли подешевшає столична нерухомість». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути