вівторок, 16 серпня 2011 14:42

Експерт пояснив, чому зменшуються обсяги введення в експлуатацію житла

Експерт пояснив, чому зменшуються обсяги введення в експлуатацію житла

Скорочення обсягів введення в експлуатацію житла в Україні на 16% пов'язане зі зменшенням кількості нових будівництв у 2009-2010 роках.

Таку думку в коментарі Gazeta.ua висловив аналітик консалтингової компанії SV Development Сергій Костецький.

"Головний фактор, який вплинув на обсяги сьогодні - це скорочення початків будівництва в 2009-2010 роках. Тоді ще за інерцією добудовували будинки, розпочаті до цього періоду. Враховуючи, що термін введення в експлуатацію звичайного будинку становить від 1,5 до 3 років, а в 2009-2010 році нових проектів було закладено не дуже багато, то сьогодні маємо мінус 16%", - сказав він.

За його словами, таке скорочення не є критичним для ринку нерухомості.

"Ця цифра абсолютно не критична. Наприклад, до кризи в 2008 році на первинному ринку в Києві було продано 9 тисяч квартир, у 2009 році було продано до тисячі квартир, а вже у 2010 - близько 1,5 тисяч квартир. У 2011 році ми очікуємо суттєве зростання: на первинному ринку Києва буде продано близько 6 тисяч квартир. Багато об'єктів на первинному ринку перебувають вже у добудованому вигляді і не до кінця розпродані, а з урахуванням обсягів, які будуть добудовані протягом найближчих кварталів, для ринку це не критично. Житло є - були б гроші", - зазначив експерт.

Костецький також спрогнозував, що в другому півріччі 2011 року обсяг введеного в експлуатацію житла буде рівним поточному або трохи більше.

"Судячи з динаміки, яка була в минулих роках, обсяг буде приблизно таким же, як у першому кварталі 2011 року. Можеливо, навіть трохи більшеим адже забудовники прив'язуються до кінця року", - прокоментував він.

Нагадаємо, за даними Державної служби статистики, в Україні в січні-червні 2011 року введено в експлуатацію 2,73 млн кв. м житла, що на 16% менше, ніж за аналогічний період 2010 року.

Зараз ви читаєте новину «Експерт пояснив, чому зменшуються обсяги введення в експлуатацію житла». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути