понеділок, 03 грудня 2018 21:11

Будинок ХІХ ст. може бути якісніший за новобудову: яке житло потребує ремонту

Будинок ХІХ ст. може бути якісніший за новобудову: яке житло потребує ремонту
В Україні з початку 2018-го не працює обов'язкова сертифікація будівельних матеріалів. Із 1 січня 2020-го маємо перейти на європейський регламент і стандарт. Фото: in.ck.ua

В Україні реконструкції підлягають не тільки будівлі масової радянської забудови. Це також новобудови, які постраждали внаслідок якихось підривів чи обвалів, розповів Gazeta.ua Анатолій Топал, віце-президент Асоціації професійних управителів нерухомістю.

"Якщо говорити про післявоєнну масову радянську забудову, то такі будинки зводили з розрахунком, що за 25 років їх демонтують або добудують додаткові поверхи. Їхні фундаменти дозволяють надбудовувати ще 4-5 поверхів. У середньому строк експлуатації таких будинків становив 50 років. На початку 2000-х його продовжили. Однак деякі вже мають 100% як технічну, так і економічну зношеність", - говорить Анатолій Топал.

Будівлі кінця 90-початку 2000-х мають строк експлуатації до 100 років.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Пояснили, за чий рахунок ремонтуватимуть "хрущовки"

"Інколи будинок 1817 року більш якісний, ніж багатоповерхівка зразка 2013-го. Адже потрібно вчасно проводити поточні чи капітальні ремонти. Тим паче, забудовники у гонитві за надприбутками використовують не зовсім якісні матеріали", - каже експерт.

В Україні з початку 2018-го не працює обов'язкова сертифікація будівельних матеріалів. Із 1 січня 2020-го маємо перейти на європейський регламент і стандарт.

"А до того часу - перехідний період. Якість матеріалів і будівництва на совісті забудовників. Ситуація покращиться, коли запрацюють європейські норми. Однак тоді подорожчає й квадратний метр", - додає Анатолій Топал.

Повну версію інтерв'ю з Анатолієм Топалом читайте тут.

Зараз ви читаєте новину «Будинок ХІХ ст. може бути якісніший за новобудову: яке житло потребує ремонту». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути