пʼятниця, 25 травня 2012 11:23

Договір між покупцем і забудовником може бути цікавіший за звичайну іпотеку - банкір

Договір між покупцем і забудовником може бути цікавіший за звичайну іпотеку - банкір
Середня ефективна ставка за кредитами на нерухомість на первинному ринку знизилася до 18,56% річних. Фото: epochtimes.com.ua

У квітні 2012 року середня ефективна ставка за кредитами на купівлю нерухомості на вторинному ринку виросла на 0,18 процентного пункту до 20,67% річних (термін кредиту - 10 років).

Про це повідомив заступник начальника департаменту кредитного обслуговування ІБ ПАТ "Всеукраїнський Банк Розвитку" Олександр Меркулов.

Водночас, за словами банкіра, середня ефективна ставка за кредитами на нерухомість на первинному ринку знизилася на 0,27 п. п. до 18,56% річних.

"Така різноспрямована динаміка ставок в цих сегментах ринку іпотечного кредитування обумовлена ??взаємодією забудовників і покупців. На окремих укладених договорах про співробітництво між банком і забудовником можлива пропозиція більш цікавих умов кредитування, ніж стандартна іпотека на вторинному ринку. Забудовнику вигідно реалізувати "квадрати" в досить короткий термін. Враховуючи, що для значного числа потенційних покупців квартир 20% дорого, то навіть незначне зменшення ставки робить іпотеку для них більш доступною", - заявив Меркулов.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Мінфін поки не хоче залазити у зовнішні борги

На його переконання, саме тому забудовники йдуть на скорочення власних доходів, компенсуючи банку процентну ставку, а банк пропонує позичальникам вигідніші для них умови. Ця ефективна процентна ставка між 20% і 18% утворює різницю за кредитами на купівлю на вторинному і первинному ринках нерухомості.

Нагадаємо, за даними Української національної іпотечної асоціації, іпотечні кредити на купівлю житла під його заставу в Україні зараз пропонують 37 банків.

Іпотечні кредити видаються тільки в гривні, процентна ставка коливається залежно від умов кредитування (початкового внеску, строків кредитування, схеми погашення і т. д.). Близько 10 банків з числа загальної кількості іпотечних кредиторів пропонують іпотечні продукти з плаваючою процентною ставкою.

Зараз ви читаєте новину «Договір між покупцем і забудовником може бути цікавіший за звичайну іпотеку - банкір». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути