середа, 16 травня 2012 17:52

На Черкащині лише кожен третій банк взявся за "Доступне житло"

На Черкащині лише кожен третій банк взявся за "Доступне житло"
Сергій Забуцький: За умовами кредитування, є обмеження по квадратурі. Фото: gazeta.ua

На Черкащині з 28 банківських установ 9 погодилися взяти участь у програмі "Доступне житло".

Про це повідомив начальник управління Національного банку України (НБУ) в Черкаській області Сергій Забуцький.

"За умовами кредитування, є обмеження по квадратурі. Сім'я з двох осіб може взяти кредит лише на однокімнатну квартиру. Якщо членів сім'ї більше, тоді кредитована площа помешкання може бути збільшена до 58 "квадратів", - зазначив він.

За його словами, вартість кв. м "доступного житла" для Києва не має перевищувати 7 тис. грн, для обласних центрів не більше 5 тис. грн, для інших міст - 4 тис. грн. Перевищення норми вартості житла допускається лише на 25%, така різниця буде оплачуватися самим позичальником, додав він.

"Обов'язковою умовою для отримання кредиту є першочерговий внесок у розмірі 25% від позиченої суми. Є обмеження до рівня зарплати позичальника. Щоб при виплаті кредиту щомісячний внесок до банку не перевищував 40% сукупного доходу сім'ї. В нашій області на двох має бути не менше 3,5 тисячі гривень", - пояснив банкір.

Нагадаємо, програму "Доступного житла" кредитуватимуть найбільші банки, таких в Україні 36. Житло будуть добудовувати з незавершених об'єктів, готовність яких становить щонайменше на 70%. Кредити видаватимуть під 16%, з яких 13% погашатиме держава, а решту позичальник. Позичити гроші матимуть право ті, хто стоїть на обліку.

Програмою кредитування буде займатися Фонд сприяння молодіжному будівництву. Там буде інформація і про розташування будинків. Між банком, позичальником і фондом підписується угода. Кредит видаватимуть на 15 років тим, кому не більше 45 років.

Зараз ви читаєте новину «На Черкащині лише кожен третій банк взявся за "Доступне житло"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути