Ексклюзиви
вівторок, 25 червня 2019 21:11

Де взяти гроші на ремонт "хрущовок": думки експертів

Де взяти гроші на ремонт "хрущовок": думки експертів
Щоб почати реконструкцію, треба 100-відсоткова згода жителів. Зараз її пропонують зменшити до 75%. Фото: Антикор

Перед тим, як виселяти людей зі старих "хрущовок" треба забезпечити їх тимчасовим житлом. Тільки тоді можна зносити чи реконструювати аварійні будинки, розповів Gazeta.ua керівник правового комітету Асоціації фахівців із нерухомості Юрій Піта.

"В Україні понад 40% житлового фонду треба оновлювати. Це у першу чергу радянські "хрущовки" та п'ятиповерхівки. Інвестора можна зацікавити пропозицією заробити - на місці старих п'ятиповерхівок дозволити будувати багатоповерхівки. Тоді частину квартир отримають жителі "хрущовок", частину забудовник продасть. Також треба державне кредитування на лояльних умовах. Забудовники не беруть кредити, бо зараз вони дорогі", - пояснює експерт.

За його словами, фінансування знадобиться не тільки на реконструкцію застарілого житла, а й на будівництво квартир, куди тимчасово переселятимуть людей.

"Якщо заговорили про реконструкцію, значить скоро вибори. Таку тенденцію бачимо з 1996-го. Вже тоді шукали можливості оновити застаріле житло. Водночас у нас є відповідний закон, який прийняли у 2006 році. Його норми досі не виконують. Так, за ним жителям старих квартир мають запропонувати нові більшою площею на 50%", - пояснює Анатолій Топал, віце-президент Асоціації професійних управителів нерухомістю.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Будинок ХІХ ст. може бути якісніший за новобудову: яке житло потребує ремонту

За його словами, щоб почати реконструкцію, треба 100-відсоткова згода жителів. Зараз її пропонують зменшити до 75%. Але найкращий варіант - 50% плюс один.

"У законі прописано, що мешканців повинні відселяти у межах району. Швидше за все, у міста не вистачить маневреного фонду. Доведеться переселяти кудись інакше. Крім того, реконструкція - справа не дешева. Найперше треба повністю змінювати комунальні мережі. Це шалені гроші. А інвестори не поспішають вкладати кошти. Щоб привабити їх, необхідно забезпечити недоторканність права власності в Україні, гарантувати захист інвестицій та зменшити корупційну складову хоча б удвічі", - підсумовує Анатолій Топал.

Мінрегіонбуд підготувало новий законопроект "Про комплексну реконструкцію кварталів застарілого житлового фонду". Жителів "хрущовок" та аварійних будинків не будуть переселяти, поки для них не збудують нове житло. Замість останнього люди зможуть обрати грошову компенсацію. Тим, хто самостійно не матиме можливості переїхати, обіцяють допомогу.

Зараз ви читаєте новину «Де взяти гроші на ремонт "хрущовок": думки експертів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути